úterý 6. října 2015

Snídaně na cesty aneb můj start dne

Moje snídaně byly vždycky různorodé. Jsem ten typ člověka, co dokáže snídat mussli (jak se prosím Vás píše na klávesnici to přehlasované "u"?) stejně dobře jako tlačenku.

Po ránu jsem do sebe zkrátka schopná natlačit cokoliv. 


Hlavně rychle a co nejdříve po probuzení, prosím. Jinak jsem nepříjemná.

Poslední dobou se však snažím jíst uváženěji, jak už jsem psala. Takže snídám většinou vajíčka na tisíc způsobů se zeleninou. A když ne vajíčka, tak žitný chleba s něčím. 

Ale teď jsem do svého snídaňového repertoáru přidala ještě tuhle super rychlou snídaňovou verzi. Je to zdravé, je to rychlé a zasytí mě to naprosto spolehlivě až do oběda. Navíc se to dá dost dobře přenášet a konzumovat v podstatě kdekoliv když nemám čas ráno snídat doma. 

Semínek chia i těchle kaší je teď všude plný internet a i já propadla tomuhle trendu. Ale teda myslím, že to není trend vůbec špatný. Navíc je tahle kaše vegan, paleo a tak všecko...Zkrátka cool :o)


A takhle to teda dělám já:

CHIA + MLÍKO + OVOCE + DOMÁCÍ GRANOLA = moje ♥ snídaně. 

Kamkoliv, kdykoliv.


Ale aby to byla snídaně rychlá i mobilní, je k tomu však třeba udělat pár věcí.
  • chia semínka namočit nejlépe už večer do mlíka a dát do uzavíratelné skleničky
  • vyrobit si domácí granolu (recept přidávám na konci článku)



Můj recept na chia kaši "Kamkoliv, kdykoliv"

Ingredience

- 2 lžíce chia semínek

- 2 dcl mléka (kokosového, mandlového, ovesného, zkrátka jakéhokoliv) a klidně i obyčejného            kravského pokud Vám nevadí a netrváte na veg, paleo verzi

- ovoce podle sezóny a stavu ledničky nebo ovocné pyré (například rozmixované mango)

- 2 lžíce domácí granoly

- uzavíratelnou skleničku

Postup
Večer mléko nalijeme do skleničky a přisypeme dvě lžíce chia semíne. Zavřeme, protřepema a dáme do ledničky. Ráno jen přidáme nakrájené ovoce (nebo ovocné pyré).  Můžete si přidat lžičku marmelády nebo třeba agávového sirupu či medu, ale kaše, ovoce i granola jsou sladké sami o sobě, takže to není vůbec třeba.

Zavíčkuju a cestuju spolu s kaší kamkoliv když nemám čas na snídani doma. Granolu si beru zvlášť a sypu jí na kaši až přímo před konzumací. To ať ty oříšky příliš nezměknou (já to teda nerada). 
Lehké jak facka, rychlé, dobré, zdravé, mobilní. Zkrátka zn. ideál.


Domácí granolu si připravíte dopředu hezky do zásoby klidně na pár měsíců dopředu. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dlouho. Je to lehké a můžete si do ní dát co chcete, podle toho, co máte rádi. Navíc je to zdravá (i když tučná!) laskomina, na kterou možná budete chodit do spíže častěji, než byste chtěli.


Domácí granoly by me

- ořechy (dejte, co máte rádi. Já dala pekanové, lískové, vlašské, kešu a mandle). Od každého asi půl      hrnku.

- kokosové lupínky (taky půl hrnku)

- 3 lžíce kokosového oleje

- 3 lžíce medu (nebo agáve či javorového sirupu)

Oříšky si nejdřív lehce rozsekejte (jen trochu, ať nemáte úplnou drť). Já na to zapomněla a tak mám momentálně granolu z celých ořechů, ale nijak mi to neva. 

Rozpusťe v kastrůlku kokosový olej s medem. Na plech s pečícím papírem nahodíme ořechy, kokosové lupínky a polijeme kokosovým olejem s medem. Promícháme a dáme péct na 140 stupňů na max. 45 minut. Alespoň dvakrát během tohoto času promícháme. 

Granola bude možná vypadat nedodělaně a ořechy nekřupavě, ale všechno ztvrdne, jakmile to vychladne. Ke konci je to fakt potřeba hlídat, ať se Vám to nepřepálí. Během chladnutí můžete taky občas zamíchat. 

Po vychladnutí zavíčkujem do sklenice a máme tak trochu nebezpečnou křupavou chuťovku, kterou v tom ideálním případě budeme sypat jen do té snídaně (ale nezaručuju to).

Do granoly se dává často i různé sušené ovoce. Já to nerada, ale klidně ho tam přihoďte.

A takhle nějak pak vypadá cestovní verze téhle snídaně. Akorát je to fotka z doby, kdy jsem ještě neměla granolu a sypala tam oříšky.



Máte rádi chia kaše? Nebo si děláváte raději ty teplé ovesné? Popřípadě, co vlastně snídáte? :)

13 komentářů:

  1. SNídám ovesnou kaši. Na stotisíc různých způsobů. Se skořicí, s kakaem, s ovocem, s mandlovým mlékem, se sojovým mlékem, s vodou, je mi to jedno :D Snídám ji takhle více než rok a pořád mi chutná. Někdy o víkendu si připravím lívance, a na služebkách to většinou schytá nějaké müsli ( :-)) ). A chia pudink si dělávám do práce na sváču! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ovesné kaše taky snídala dlouho a vlastně občas pořád snídám. Ale na chia kaši se mi líbí, že mě zasytí daleko líp, mám díky ní v jídelníčku zas o kousek míň obilovin a hlavně je přenosná a nemusí se ráno ohřívat (i když teplá je taky dobrá) Sakryš, a ty lívance, ty jsem dlouho neměla. Asi vím co bude na snídani o víkendu:)

      Vymazat
    2. Já právě mám s chia problém, že mě tolik nezasytí :-) A obilninám se nevyhýbám, jelikož jich za den moc nesním (vlastně to bývá jediná obilnina, pokud výjimečně nevečeřím žitný chleba). Jo jo, přenosné to je, to na tom mám taky ráda ;-) Nejsem si úplně jistá, ale mám pocit, že chia by se neměly ohřívat, něco se tam bije (ale nechci kecat :-)).

      Vymazat
    3. Aha vidíš, tak na to se hned podívám, jestli můžu zahřívat nebo ne. Jo? Mě naopak zasytí úplně maximálně, což je to, co nich tak miluju. Každý sme holt jiní. Já právě chleba miluju a jedla bych ho furt, tak se to snažím omezit jinde. Tak či tak, kaše po ránu jsou prostě super:)

      Vymazat
  2. Hmmmmm, to vypadá úžasně!!!!
    Já teď granolu - v rámci kostitřasu - vynechávám a dělám si něco podobného jen s namočenými oříšky. Taky o tom budu psát!!¨
    Tak úžasným snídaním zdar!!! :) K.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že je aj bezlepková, ja mám z tohoto dôvodu z DM prosové vločky, stačí ich zaliať s vodou z varnej kanvice,vtedy si dávam trochu medu, orechy, trochu jogurtu, kúsok sladkého ovocia...
    Ráno mám rada vodu a kávu a ulomiť si kúsok bezlepkového chleba, niekedy stačí paprika, alebo mozzarella, kúsok..
    Lebo tá ranná kaša, doobedňajšie zasycovacie jedlo, je u mňa čerstvo uvarená celozrnná ryža so semiačkami..trochu mozzarelly...paradajka ,posoliť.
    A stále dookola .
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty prosové vločky kouknu. Pokať se nemusí vařit ale jen zalít vodou, tak je to super! děkuju za tip Alenko

      Vymazat
  4. To vypadá úžasně :))
    Já miluji ovesné kaše a chia pudinky..

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  5. Snídám velmi podobně! :o) chia semínka dávám do kefíru, přidám goji a jakékoliv ovoce, co zrovna mám.. teď třeba čerstvé fíky.. dokonalá kombinace.. :o)
    a přehlasované u píšu na kompu alt 0252 jen zas nevím, jak ho napsat v telefonu :o)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi ta zkratka mi nefunguje:) Ty goji jsou taky super zdravé že? Musím je někdy zkusit...Fíky sháním celý podzim a furt na ně nikde neumím narazit :(

      Vymazat
  6. Přehlasované písmeno píšu pořád, mám v ho v příjmení, ale každá klávesnice ho má potvora někde jinde - třeba zrovna teď napíšu müsli, a nejdřiv musím zmáčknout klávesu s dvojtečkou přehláskou a pak napsat "u",, klávesu mám pod backspace, ale u nb to mám jinak klávesa je vedle entru :-D ale pořád platí - nejdřív přehlásku pak písmenko. :-)))))) A ta snídaně, uááá, já na cesty právě něco potřebuju - úplně jsi mě dostala tou granolou - já milujůůůůů ořechy! A těm chia konečně přicházím taky na chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ořechy jsou nejlepší. A v téhle křupavé sladké verzi o to víc! děkuju za radu, už vím jak na to konečně, jüüüüüüüüüüpí! :)

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥