neděle 1. června 2014

Šťastno(sti) v bříšku

    Chtěla jsem zase jednou psát o šťastnostech, ale zjistila jsem, že si mi tu sešlo víceméně samé jídlo! Takže dneska to bude o šťastných věcech, které jsme v posledních dnech do sebe v lese i mimo něj, ládovali.

   Je období jahod. Pro mě snad nejlahodnějšího ovoce, které se dá pojídat na tisíc způsobů. A neznám snad nikoho, kdo by je neměl rád.


Ale víte které jsou ještě lepší? Ještě o fous chutnější a sladší? Jahody lesní!  Máme jich tu sice jako šafránu, jsou tak prťavoučké, že člověk sotva ochutná, ale pro mě o to vzácnější. Ňááám!


    Ve středu jsem se doslova přežrala třešní. Ano, musím to takhle napsat, protože jsem se ládovala fakt jak malé děcko. I když mě samozřejmě asi o hodinu později děsně bolelo břicho. Ale co, příští rok to udělám znova, to se ví ;) 
Nacpat si nekontrolovaně břicho při sbírání třešní a třešňové náušnice za uchem, to je totiž zaručená kombinace, jak se zas jednou na chvíli cítit svobodně, potrhle a jako malá holka.


   Vegetariáni a slabší povahy, zavřít oči TEĎ!
Naši první letošní pstruzi. 
Čerstvě vylovení od místního pana chovatele ryb. K tomuhle pánovi si chodíme pro rybičky celý rok. V zimě pro kapry (a nejen o Vánocích), v létě pro pstruhy. A měli bychom tam chodit častěji! Nejen že je to od nás z lesa báječná procházka, ale jísti ryby dvakrát týdne přeci doporučuje deset výživových poradců z deseti!


   Nastal Čas Mrožů!
K tomu není snad co dodat. Moje oblíbená zmrzka, která je k dostání téměř všude a já bych jí mohla jíst neustále. Třeba místo snídaně, to by bylo báječné. A pak ještě po obědě jako dezert a možná i večer před spaním.  Doma, v práci, venku, prostě všude. 



   Vždycky na jaře a na podzim se koná naše oblíbená gastronomická akce.Občas je prostě dobré vyměnit montérky za šaty, hoblík v ruce za skleničku vína a vyrazit z lesa za kulturou. A když se k tomu přidá to nejlepší víno (co hrdla ráčí), vybrané lahůdky místního šéfkuchaře a banda skvělých lidí, vzniká obvykle jeden z nejbáječnějších večerů v roce.

Krále vín a jarní Den v růžovém jsou už pro nás takové evergreeny.
Letos se navíc Růžový den odehrával vůbec poprvé venku na terase místního 4-hvězdičkového hotelu v krásném a teplém květnovém podvečeru. Člověk si jen tak bezstarostně korzuje se skleničkou v ruce, ochutnává ty nejlepší vina, která se u nás za minulý rok urodila a připadá si na pár hodin tak trochu jako nějáká nóbl VIP celebrita na nóbl večírku :o)


Nechci Vás zahlcovat fotkami všech těch báječných jídel a vín, ale alespoň kuk do letošního jídelníčku. Vše odškrtnuté jsem ochutnala a srdíčkové věci jsou chody, které to u mě letos vyhrály. Ano, kromě jednoho chodu (který jsem alespoň vyfotila, viz výše) a dvou dezertů, se mi letos podařilo ochutnat všechno. 
Jsem holt pěkný žrout když na to příjde...


Tvarohový knedlíček plněný marcipánem na jahodovém tartaru ( z opravdu vynikajících a šťavnatých jahod) ukončoval spolu s růžovým vínem již neidentifikovatelné značky a produkce ( kdo by si to po tolika vzorcích vína pamatoval!) můj letošní ročník. Délicatesse !
A já už se nemůžu dočkat podzimního ročníku.



   Snad Vám tu dneska se mnou chutnalo a něco lahodného na Vás při neděli taky čeká.
Dobrou chuť pokud právě snídáte (obědváte, večeříte...) a celou chutnou neděli Vám přeju ! ;)



12 komentářů:

  1. S Mrožem nemůžu než souhlasit! Asi nejlepší zmrzlina co může být, když nepočítám domácí jahodovou dřeň.
    Barevnýsvětvhrsti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, chtěla jsem taky napsat - ...pokud není domácí dřeň od babičky! ;)
      Ale můj naprosto vrcholný zmrzlinový zážitek je momentálně tato: http://www.benjerry.com/flavors/chunky-monkey-ice-cream.
      Bohužel u nás stále špatně dostupná (prodává jí myslím jen Albert) a pekelně drahá..

      Vymazat
    2. V Brně na ni mají (snad ještě pořád) spešl kavárničku, ale ta cena mě vždycky odradila :(

      Vymazat
    3. Cena je hrozná, v kavárně asi tím tuplem. Ale na druhou stranu...ona za to vážně stojí!

      Vymazat
  2. Mhmmm, úplně si mi teď sbíhají sliny :o).
    Nejvíc nejlepší ze všeho mi přijdou ty lesní jahůdky, zrovna v týdnu jsem si říkala jak bych si nějaké dala...
    A Mrož? Forever!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, Tebe člověk na dobré jídlo utáhne vždycky, že jo?;) Taky jsem takový malý gurmánek a jsem ráda že máme stejné (možná nejen) zmrzlinové chutě!

      Vymazat
    2. Jak jen to víš? Na kus žvance mě utáhneš vždycky, je to taková moje vášeň ;o). A už je to na mě i znát... Ale co, žijem jen jednou, ne ;o)

      Vymazat
  3. jahodama se zrovna cpu taky, máme domácí, hezky se zmrzkou a pravou šlehačkou - mňam! ;) a třešní se nedá jíst málo, to je jasné, hážeme to do pusinky jednu za druhou a pecky plivem přes plot, bolest břicha je jen každoroční vzpomínka na dětská léta ;) ... a koštovačka vína i jídelní lístek, to by bylo něco i pro mě, samé dobroty tam vidím, bych to zkusila všechno a ještě bych si dala nášup! :D krásný den dětí přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pecky plivem přes plot...:D Tak doufám, že za plotem máte les a né sousedy :o) Domácí jahůdky s pravou šlehačkou závidím jako blázen! A ta akce se pořádá po celé ČR, nevím tedy odkud jsi, ale vlezné není vůbec drahé vzhledem k objemu dostupného vína a jídla (olivy, sýry, salámky a další degustační sousta jsou navíc ještě v ceně;), tak to kdyžtak zkoukni, je to vážně príma akce..A děkuju, ke dni dětí mi dneska nikdo nepopřál! Tak krásný zbytek dne dětí i Tobě;)

      Vymazat
    2. neboj, za plotem je právě ta třešeň a jináč nic ;) ... na akce jsem se dívala a bohužel se na náš moravský lesík pěkně vyprdli, ale my si najdem něco jiného, co nám zbývá ;) ... já to beru tak, že každá příležitost k oslavě se musí využít a každý je přece něčí dítě, takže den dětí je prostě oslava pro všechny ;)

      Vymazat
  4. Miluju Mrože - a jak nesnáším reklamy - miluju tu na Mrože - s pěknýma klukama !-) A jídlo a šťastnosti - to dost souvisí....to růžové menu mě dostalo...a páč nejsem vegouš tak mě ryby nevyděsily, navíc když nejsou samý led a voda, ale pěkně čerstvé, no přesto je moc nejím....a připravuju je hlavně kvůli dětem, ty je maj rády...No a lesní jahody, jééé my tady máme bohužel lesy kde nerostou, vypadají nádherně - takové veliké, jůůů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, ta reklama... :o) Na ty rybky tady máme vážně parádní zdroj, pán to má jako koníčka a jde vidělat že to dělá s láskou, i z kapra od něj se tak dá udělat lahůdka jako blázen. Já ryby miluju, jen škoda že se tady u nás nedá chovat i losos, to by byla naprostá dokonalost :D

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥