pondělí 24. srpna 2015

Vymalováno


Chtěla jsem, aby se náš obývák co nejvíc prosvětlil. A opravdu. Člověk by neřekl, kolik světla ty tmavé zdi pohlcují. Měla jsem tu naší zelenou ráda, ale bílá je holt praktičtější. A taky to chtělo změnu. Ještě nejsem úplně spokojená a chce to pár dodělávek. Lesní poličku dám nejspíš jinam. Tam kde je, je jen díky stávajícím hmoždinkám ve zdi, ale je to prostě moc vysoko. A taky jde dost poznat, která poslední skříňka je ještě původní a která  není z naší dílny. Ovšem úložného prostoru je třeba. A tak ladím a dělám dál a dál kompromisy mezi hezkým a praktickým. Ono je pořád co vylepšovat. Ale to mi neva.
 Už jako malá jsem neustále stěhovala a předělávala svůj dětský pokojíček. Změny mi nalívají energii do žil a tak nějak mám pocit, že díky nim nestojím na místě. Nemohla bych žít celý život ve stejném bytě a když cítím potřebu se posunout, tak jednoduše stěhuju.


.


Pokud se někdy budete chystat zamalovávat výraznou barvu, vřele doporučuju tuhle bílou. Natírala jsem na jeden zátah a původní zelenou překryla fakt dobře. A ta vysoká bělost, jak píšou na kyblíku, jde opravdu znát. Až tak, že budu muset přemalovat asi i stropy a zbytek obýváku, jelikož teď všechno ostatní oproti té svítivě bíle vypadá lehce zašedle. Nu co už..



Cílem mojí proměny bylo taky zredukovat množství věcí v obýváku a celý prostor trochu odlehčit. Poslední dobou mě to čím dál víc vnitřně tíhne k minimalismu. Ale ne k tomu programovému, kdy přepočítáváte množství věcí, které vlastníte, děláte si seznamy a vše co je nadplán jde z domu. Mám asi jen potřebu tak nějak se očistit a zjednodušit svůj život.Vrcholem úlevy je pro mě momentálně vytříděná skříňka. Nechce se mi už ani moc utrácet za věci a obchody mě nechávají čím dál víc chladnou. Když vidím všechny ty věci v supermarketech a obchodních centrech, připadá mi, že jsou to prostě jen krámy. Občas mě něco zasáhne, ale opravdově se zamilovávám spíš už jen na webech s hand made produkty. Asi stárnu nebo co :) Snažím se minimalizovat i v jídle. Ale tam mi to zatím dost nejde teda.

Nejspíš ze mě nikdy nebude vyznavač stále tolik populárního nordic black/white bydlení. V tom bych se ukousala nudou. K životu potřebuju barvy a kontrasty. Ale tu bílou na stěnách vítám vřele. Myslím, že k barevným stěnám se hned tak nevrátím. Jsem ráda především za to světlo a taky za lavičku, která a pořádně vynikla. Mám z toho zkrátka radost! 

Kubovi tomu je to srdečně jedno, alespoň to tvrdí. Říká že je mu fuk jak bydlí, ale já vím svoje. Protože vždycky když mě popadne nějaký nápad, vrtá mi poličky klidně i o půlnoci. Říká, že mu jde jen o mojí spokojenost, ale já myslím, že jeho estetickému cítění prostě nemůže být fuk, co je kolem něj.

A já se cítím lehčeji, světleji, spokojeněji...Zase na chvilku :)







A co vy, raději zelenou nebo bílou?

10 komentářů:

  1. Jednoznačně bílou. A světlé dřevo :) Proměna se povedla, bílá zdem prospěla a pokoj je opravdu krásně prozářený světlem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si neuměla představit, že se až tak rozjasní jen výmalbou. s tím světlým dřevem to bude trochu problém, když my rádi ten náš barevný nábytek :)

      Vymazat
  2. Radi to je fakt neuvěřitelný, jak myslíme stejně!!!! :-* Taky potřebuju k životu změny, malé i velké a odjakživa jsem neustále měnila už svůj dětský pokoj, pak byty.....
    Já taky malovala před měsícem a šibovala celým bytem, protože jsem potřebovala i s holkama velkou změnu. A všechny dotčené zdi jsem malovala na bílo :-), zatím jsem dokonce nepověsila ani žádný obraz či fotku, nějak se mi zatím nechce :-))) Taky hrozně začínám tíhnout k tomu minimalismu, vždyť víš - i ten můj článek. Ale stejně jako Ty nevyznávám teda bílé severské interiéry či černobílé, šedé - kontrasty, barvy v doplňcích to je moje, ale už asi nechci barvy na těch zdech :-)))........TA bílá prostě všechno projasní.
    PS: Já se nechtěla až tak vnucovat, ale kdybys někdy měla čas a chuť určitě bych se moc ráda sešla s Tebou na půl cesty v Ově (zkusím Ti písnout na fb) Měj se krásně a změnám a odlehčenému životu ZDAR!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím že s barevnými stěnami se to musí opatrně protože se může stát, že se brzy omrzí. A vidím ten trend všude kolem, že se ustupuje od barevných zdí. Tak vítej do klubu šibovaček:) Jo Em a už jsem zpět tak až budeš moct na to kafe tak se ozvi!

      Vymazat
  3. Gratuluji! Hráškozelenou máme taky! A pěkně mi už leze na nervy, jen není nikdo schopen vymalovat, achjo. V kterém márketu se dá ta suprtruprbílá koupit? Taky minimalizuji, vyhodila jsem pompomy a obřího medvěda! :D Mě se líbí indiánský barevný styl kombinovaný s bílou = aby se barvy vypíchli. Různé barevné vzory, dřevo, kožešina, lapače, parohy, barevné deky, bílý nábytek a stěny. Ale moc se mi to nedaří. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu koupíš si myslím skoro všude, protože nám došla tak jsme jeli pro nášup do Globusu a byla tam taky, jen o dost dražší. Takže doporučuju raději v prvé řadě obchody s barvami. Je mi trochu líto toho medvěda, tak snad to nebyla moc velká ztráta. Já mám medvěda i pompony doma furt i když medvěda bych někdy taky ráda někam "přesunula", ale nemám na to srdce. Jen mi vadí, kolik místa zabírá...Asi máme podobný styl, páč tak jak to píšeš tak si to umím úplně živě představit a hned si říkám, že by to k těm bílým stěnám chtělo nějakou indiánskou barevnou deku a pěkný lapač do ložnice :o)

      Vymazat
    2. Lapače mají všude, ale tu indiánskou deku sháním všude a bez úspěchu, tak už pomalu uvažuji, že jí dám někde utkat! :) http://www.cartademexico.com/web/cdemeximg/2014-12-20_08-12-06___9460.png

      Vymazat
    3. Ty jsou vážně krásné! Možná to chce udělat si pro ni výlet do nějaké vzdálené země;)

      Vymazat
  4. Znáš tu slavnou filmovou scénu?
    Pařízek: Tak jsme vymalovali. Vrána: Tak sláva. Pařízek: No jak jste nás vytopili, tak jsme vymalovali. Vrána: Tak to budete mít zase hezký. Pařízek: Ale stálo to i s úklidem patnáct set, celkem. A to mě ještě praštili štaflema do čela.
    ;) Tak na to jsem si při čtení tvýho článku vzpomněla. Ale teď dost srandiček. Radko, ani nevíš, jak mě tahle proměna potěšila. Já jsem totiž velkým zastáncem bílých zdí. Zvlášť u nás v Čechách je to taková móda - zelená, oranžová a fialová na zdech, kdo nemá na stěnách pestrobarevno, ten jakoby nebyl. Každý má svůj vkus, to je jasná věc, ale já mám prostě bílou ráda. Jednak právě krásně provzdušní a prosvětlí místnost a navíc se pak o to víc můžeme vyřádit při dekórování. ;) Z tvojí proměny proměny jsem opravdu nadšená. Myslím, že ti ta zelená ani nebude chybět, zelený máš spoustu za okny. ;)
    A vůbec - zase jsem se dokonale a báječně pokochala všemi tvými důležitostmi a ťuťuňuninostmi a těším se z každý tvý fotky. Krása.
    Papa, Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojda Vivi, máš naprostou pravdu. Barevné zdi jsou ještě stále móda a máme je v sobě zakódované jako takové "zútulňovače bydlení". My to taky tak měli. Bílé stěny, nikde nic, tak šup a honem vymalovat. A pak se zjistí, že ono přitom bez nich to jde mnohem líp, jelikož člověka nic neomezuje v dalším zútulňování. Je fakt, že každý má svůj styl a nikomu nic necpem že jo, ale bílá je prostě bílá :) A kdyby někdo ještě váhal, stačí mrknout k Vivi, která dobře ví, jak se ty bílé plochy dají pěkně zaplnit a zútulnit! Děkuju za milou návštěvu jakou vždycky umíš vykouzlit a zase se zastav;)

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥