pondělí 17. srpna 2015

Restaurant day

   Konečně jsme si udělali čas a opět se zúčasnili ostravského Restaurant Day.
Pro ty, co akci neznají jen krátké přiblížení. RD se koná 4x ročně vždy ve stejnou dobu po celém světě. Je to den, kdy si může kdokoliv zapálený do domácího vaření otevřít svojí "restauraci" a nabídnout své výtvory světu aniž by musel řešit hygienu nebo živnostenské oprávnění...


   Zažila jsem účast na RD jak ze strany kuchtíka tak návštěvníka a obojí je super. Každá z těch rolí je úplně jiná a fakt doporučuju zkusit si obě možnosti:)

Jako kuchtík samozřejmě nemáte čas moc ochutnávat, nesednete si na deku s domácí limoškou a nevychutnáte si v klidu zdejší atmosféru. Já navíc po těch propečených dnech většinou nemám naprosto vůbec hlad, což je při všech těch dobrotách vážně škoda. Na druhou stranu můžete nakoupit sebou do krabiček a další dva dny se třeba vůbec nestarat o vaření, což je taky super varianta.

Jako návštěvník zase máte čas nasbírat spoustu inspirace, tvořivé energie a samozřejmě vybraného jídla do svého žaludku. Všechno je tady domácí, neošizené a opravdu si pochutnáte. A že tolik jídla chystaného s láskou pokupě jen tak nepotkáte, nemusím asi dodávat.  


 A jaké to bylo tentokrát z pozice kuchtíka?

Především to byl fičák a dva dny jsem pomalu nevylezla od trouby. Vždycky si toho navymýšlím, čímž si na sebe upletu pěkný bič. Nejsem žádný profík a čím víc se tomu věnuju, tím víc mám navíc pocit, že vlastně nic neumím a jsem naprostý amatér:) Ale asi je to normální. Taktéž organizace práce a výkonnost mojí kuchyně není stále nic moc. Co mě baví asi stejně jako samotné vaření a pečení je navíc ještě ta vizuální stránka a tak si hraju s tím, aby náš stánek pěkně vypadal, což stojí další úsilí. Taky musím přiznat, že v neděli o půl 9 večer když jsem jela pro druhou várku mascarpone do obchodu (poté co se mi celou první várku krému podařilo zkazit) jsem si v duchu říkala, že příští RD už zase jen jako ochutnávač teda:) V den konání akce se mi ještě podařilo uklouznout na vodě vykapané z ledničky a spadnout přímo do čokoládových dortíků, což se může zdát jako ideální přistání, ale není tomu zcela tak (naštěstí jsem trefila asi jen čtyři kousky). Tím byly díkybohu všechny pohromy vyčerpány a dál už šlo všechno dobře.

Určitá dávka stresu a nezorganizovanosti nespíš čeká každého začátečníka a řekla bych, že je dobré a přínosné si tím projít:) Na RD ovšem o nic nejde a měla by to být především zábava  Snažím se proto potlačit svoje perfekcionalistické sklony a touhu mít všecko dokonalé a prostě si to celé jen užít. Jak proces nakupování surovin (což je moje nejmíň oblíbená část), tak celé tvoření, vaření a pečení až po konečný prodej. Ale stejně si nakonec říkám, že rozmarýnové grissini mohly být měkčí, batáty v lososovém dortu dopečenější a našlo by se určitě spoustu dalších nedostatků. Dokonalé to nebude asi nikdy, ale že příště už budeme snad zas o kousek větší profíci! :)



   Restaurant day je zkrátka perfektní příležitost, jak si ozkoušet svoje vlastní dovednosti, jak se zas o kousek posunout a zdokonalit a především otestovat sílu touhy svého potencionálního snu uživit se třeba jednou jídlem...
A asi nemusím říkat, že takovéto vaření a pečení pro veřejnost je úplně něco jiného, než si vařit v klídečku doma pro tu svoji rodinnou smečku. A právě tady máte naprosto zdarma a bez jakýchkoliv závazků jedinečnou možnost tohle všechno zkusit.


   Děkuju všem co k nám včera přišli a nadějným kuchtíkům co třeba ještě váhají, zda se příště zúčastnit posílám jednoznačný vzkaz: Jděte do toho! Taktéž nadějným jedlíkům doporučuju RD navštívit:) Koná se skoro v každém větším městě a i my, přestože máme to ostravské moc rádi, už střádáme v hlavě plány, jak si jednou zorganizujeme vlastní i v té naší milované Opavě.

Jo a v dohledné době se můžete těšit tady na blogu na pár včerejších receptů, které se budu snažit přidat co nejdříve.

Tak dobrému jídlu zdar!

(fotky jsou převzaté z facebooku Restaurant Day Ostrava, jelikož už tradičně vždy nestíhám sama nic nafotit:)




14 komentářů:

  1. No to je nádhera! Vždy se na restaurant day chystám, ale nikdy jsem tam ještě nedošla, musím si to příště lépe ošéfovat, protože po tomhle se mi sbíhají sliny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já dojdu vždycky. Když je někde dobré jídlo, jsem tam hned :D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. O Restaurant day som este nepocula, vdaka za informaciu. A vas stanok vyzeral uzasne, si sikulka. Z kazdeho by som ochutnala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju pěkně. To jsem ráda, že jsem Ti rozšířila obzory. Určitě se bude konat i v blízkosti Tvého bydliště!

      Vymazat
  4. Téda, to zní jako povedená akce:) Škoda, že nejsi blíž, šla bych si k tobě nakoupit do krabiček:D Všechno to vypadá skvěle! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A odkud jsi? Určitě budeš mít taky poblíž nějaké to RD a s ním spoustu ňamek ;) A nebo je vždycky možnost uspořádat si svůj. A děkuju moc:)

      Vymazat
    2. Z Brna, právě jsem ještě tady o žádné takové akci neslyšela:) A vůbec nemáš zač:)

      Vymazat
  5. S tím jaké jsou tvé cupcaky vždycky nádherné by sis mohla otevřít nějakou cukrárničku z fleku. Bude článek o zdobení? A na recepty se moc těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ho klidně napsala, ale vlastně nevím, co by měl obsahovat. Prostě to tam vždycky prsknu z toho zdobícího sáčku a přidám nějaké to zdobení...není v tom vlastně žádný fígl nebo tak:)

      Vymazat
  6. Páni, Ráďo, máš můj obdiv!!!! Stánek a hlavně dobroty vypadají naprosto luxusně!!!! Jsi šikulka!!!
    Já jsem z menšího města, tak se přiznám, že o RD jsem ještě neslyšela. Ale hned jdu prošmejdit internet, kde se koná nejbližší....
    A v Opavě jsem kdysi byla pracovně asi měsíc... :)
    Tož zdravím na sever z jihu Čech a vaření zdar!!!
    Krásný zbytek léta... Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, a líbilo se ti? Opava je krásná, viď?:) Děkuju, však jsem to taky připravovala dva dny. Přemýšlím zda příště neudělat něco, co by se dalo připravovat až na místě. Ale to chce zase vybavení. Snad se do příště zrychlím a zefektivním. Ale když ono mě to stejnak baví, tak je to vlastně jedno :o) Tobě taky krásné léto. Ještě ho zbývá hafo ;)

      Vymazat
    2. No jasný, že se mi tam líbilo... :) !!
      Tak se těším na receptíky...

      Vymazat
  7. Mě hrozně mrzí, že jsem to fakt minula o den...ale příště to doufám vyjde, protože jen ty fotky mi přivodily málem udušení slinami, sleduju Tvoje umění dlouho a obdivuju opravdu, jak to umíš s jídlem i stylingem, takže v listopadu se budu snažit určitě dorazit. Moc fandím a je skvělé, že si tohle člověk může nanečisto vyzkoušet, protože jak píšeš, vařit si doma v klidu pro smečku, je opravdu něco jiného než si vést případně vlastní restošku, cukrárnu, kavárnu - ale máš talent to je naprosto zjevné...:-)) A když se domluvíme, nafotím Ti ten Tvůj RD den příště já :-) :-*

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥