pátek 5. června 2015

Zkus kuskus aneb rychlé letní jídlo




Zde jsou neznámá fakta o kuskusu: Druhé kus přidali až v roce devatenácet...blablabla

To je první věc, na kterou si vždycky vzpomenu když se řekne kuskus. Jo, viděla jsem ty Přátelé asi už přespříliškrát...:)

Co je venku tak krásně, pořád bych něco vymýšlela. 
Teplo a slunce ve mě probouzí kreativitu ve všech směrech a já teď dělám sirupy, míchám kosmetiku a hlavně nakupuju čerstvé ovoce a zeleninu a kuchtím. Řeknu Vám, nakupovat v těchto měsících, to je radost! Hrozně mě baví nakupovat ty čerstvé a voňavé věci. 
Baví mě že jahody jsou konečně české a voní sluníčkem, že si zas po roce můžu koupit čerstvý chřest nebo rebarboru a taky že se to všechno dá momentálně sehnat za vůbec nejlepší cenu. Kam se na tuhle slast hrabou nákupy oblečení! :)


Včera jsem zkusila udělat tenhle kuskusový salát a musím říct, že se určitě přidá pravidelně na náš letní jídelníček. Je lehký, dobrý a rychlý. Ideální letní jídlo. Baví mě na něm jeho nadýchanost, to jak nechá vyniknout jednotlivým surovinám a když si ho kousek po kousku nabírám na vidličku, cítím se jako v čajovně. A čajovnickou atmosféru já ráda vždycky. Taky se dá nandat třeba na růžičky ledového salátu a podávat jako taková lehká jednohubka při letních posezeních.

Tady je recept:
(na množství velikosti mé mísy)

- 1 menší hrnek kuskusu
- 1 lžíce přepuštěného másla (nebo olivového oleje)
- 1 červená cibule
- 1 malá sklenice černých oliv
- 5 plátků sušených rajčat naložených v oleji
- 1 balení baby špenátu
- 1 plechovka malých bílých fazolí
- balkánský sýr (feta sýr)  na posypání
- pár kapek limetkové šťávy
- sůl
- pepř

Kuskus jsem připravila podle Florentýny, která má postup jeho přípravy vychytaný. Najdete ho tu. Ve zkratce je to tak, že Flo doporučuje kuskus nejdřív nasucho opražit na pánvi. Pak přidat olej či jiný tuk (já dávala domácí ghíčko neboli přepuštěné máslo) a kuskus tukem lehce obalit. Až pak kuskus zalíváme horkou tekutinou (v poměru 1:1,6), takže na jeden hrnek kuskusu jeden a větší půl hrnku horké vody. Kuskus je lepší zalívat v širší míse a pěkně ho rozprostřít aby se zbytečně nemačkal a byl kyprý. Zakryjem talířem nebo fólií a asi za 10 minut máme kuskus hotový. To, že se kuskus nevaří ale jen zalívá je jeho velkou výhodou a řadí ho tak na opravdu super rychlou přílohu. U nás doma když nevíme co, nebo je nám líno, tak kuskus to vždycky vyhraje :)
Hotový kuskus osolíme asi lžičkou soli a lehce opepříme. Následně jsem ho dala ven vychladnout.

Mezitím jsem si nakrájela veškerou zeleninu na malé kousky a fazole scedila od nálevu. Vychladlý kuskus nakonec promíchejte se zeleninou a fazolemi, přikápněte pár kapek limetky a dosolte, dopepřete podle chuti. Podávejte ihned nebo klidně dejte ještě odležet do lednice.
Podávám posypané balkánským sýrem (nebo sýrem feta).

Salát můžete samozřejmě obměňovat podle toho co dům momentálně dá, přidat bylinky ze zahrádky (petrželku, mátu nebo různé druhy listových salátů) nebo dochucovat nejrůznějším kořením (chilli, kari, koriand, to všecko bude určitě skvěle fungovat...). Díky kuskusu, olivám a fazolím je to opravdu plnohodnotné jídlo, které zasytí, ale dá se podávat i jako příloha třeba ke grilovanému masu.

Tak dobrou chuť a hezké léto! ♥


12 komentářů:

  1. Kuskus taky zbožnuju, protože je hned hotový :) Zkusím, díky za recept.

    my-mission-for.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě!:) Ale doporučuju trochu si s ním pohrát a předem osmažit a obalit olejem nebo máslem...je pak ještě lepší!

      Vymazat
  2. Tečou mi sliny :D. Dneska jsem měla kuskus k obědu, ale normálně bych si ho v tomhle podání klidně dala znovu! Mňam, díky za super tip, hned zas vím kam a jak s kuskusím kusem ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že kuskus moc často nejím. Parkrát jsem ho připravila ne moc šikovně, tak se mi trochu zprotivil. Ale tenhle recept ho zase vytáhl na výsluní :D Tak dobrou chuť;)

      Vymazat
  3. Sú to najlepšie recepty a suroviny tiež ! , obmieňame :-)..., ja si to musím obmeniť, som bezlepková, takže celozrnná ryža, ale dnes som si dokúpila pšeno, skúsim aj zo pšena / ošúpané proso, pozn. prekl. /...a dcéra si to robí zo slovenskej obdoby, z tarhone...tiež ju opraží najskôr na sucho..
    Lístkový špenát, suš. paradajky,cuketa... balkánsky syr, ja si dávam aj rukolu nakoniec a byliny...máme to moc radi !
    papapa šikulka :-)
    P.S. mimoch. blog SYROOVKA citovala nedávno dosť z Gibrana, aj z nejakej jeho inej knižky... ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky občas bezlepková...ale teda dobrovolně. Je to fajn a člověku to odlehčí... Co je to tarhona? já moc po slovensky neviem:) Na blog mrknu...díky!

      Vymazat
    2. Tarhoňa je cestovina, zväčšenina kus-kusu...keď sa uvarí,sú to také guličky vo veľkosti ryže :-)

      Vymazat
  4. Sakra to zní moc dobře, nemám ráda rajčata ale sušená milují. A kuskus je docela zdravá příloha, posledni dobou se snažím docela zdravě stravovat a víc pohybovat. A docela mě zajímají takové diety, nebo strava nemáte s tím holky nějaké zkušenosti nebo recenze, myslím tenhle zdravější styl stravování? Byla bych ráda za recenzi jak jídlo chutná atd.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥