čtvrtek 1. ledna 2015

Jak to bylo letos s kapry a proč budu příští rok veganským bezdomovcem

Zdravím v novém roce a přeju Vám všechno nejkrásnější!

   Letos to s těmi Vánoci bylo nějaké rychlé. Ostatně jako vždy. Pořád si neumím všechny činnosti zkorigovat tak, abych všechno stíhala jak chci a když už se mi to podaří, stejně ve finále něco nestihnu, něco přesunu a na něco se vykašlu úplně. A tak se nakonec stane že opět balím dárky na poslední chvíli 24. ráno, nestihnu upéct Vánočku, nemám uklizeno nebo si vytrpím pár krušných chvil s na poslední chvíli koupenými kapry. No jo, nikdo není dokonalý. A mě se stejně víc líbí ty Vánoce prožít v klidu než dokonale.

   Akorát ti kapři mě letos trochu mrzí. Vydala jsem se pro ně totiž k našemu místnímu rybáři na poslední chvíli. Tahle rybárna je od nás z lesa vzdálená asi 20 minut pohodové procházky a tak jsem vzala Joeyho, kámošku a igelitku, Kubovi řekla že to letos zvládnu sama a že může pokojně "odpočívat" v dílně a vydala se pro ryby dvacátéhotřetího navečír bez něj. Měla jsem si vyzvednout už vykuchané kapří tělíčka, pěkně bez šupin, kůže, ploutví a hlavy. Zkrátka pohodička.
Jenomže jsem přišla tak pozdě, že pán rybář už měl krám zavřený a bohužel na mojí objednávku kaprů ve vánočním frmolu úplně zapomněl. Takže teď buď celý kapr, nebo žádný.
Rozhodla jsem se pro první možnost protože Vánoce bez kapra si stále nedokážu představit. Ale to jsem nevěděla, že na mě už zbyly jen pořádní čtyřkilový macci. Chtěla jsem alespoň, aby to měli po cestě se mnou domů už ti dva chudáci za sebou. Ale to prý nejde, ryba se prý musí hned po zabití kuchnout a těch 20 minut zpátky domů to prej v tašce vydrží.
Nedošlo mi jak svízelná mě čeká cesta. Že se 20 minut protáhne tak o polovinu, že na mé chabé igelitce povolí ucho a že budu muset nakonec ty dva velké mrskající se kapry táhnout na zádech jako pytel brambor. Kapři se pěkně pronesou už po pár prvních metrech a já při každém jejich pohybu nadsakuju a pištím jak hysterka. A přitom vím, že ty chudinky trpí daleko víc než já. No co vám budu povídat, když je Kuba při mém příchodu milostivě jednou dobře mířenou ranou zbaví života, cítím úlevu za ně i za mě a přitom si říkám, co jsme to sakra za lidi.

   Miluju maso a úplně nejvíc pořádně vypečený bůček a ryby na všechny způsoby, o vegetariánství jsem nikdy nepřemýšlela ale tenhle zážitek mě přinutí opět to celé přehodnotit.
Nejsem nějaký cíťa ani cynik, který by si doteď neuvědomoval že za každou klobáskou je mrtví zvíře ale zároveň nechci, aby to zvíře muselo před tím než ho sním, takhle trpět. Přemýšlím o tom, jestli jsme se přeci jen jako lidstvo neposunuli a nejsem prostě o kus dál než naši předci a tudíž se už nemusíme mezi sebou zabíjet abych si zajistili plnohodnotnou stravu. Přemýšlím jestli ti vegetariáni a vegani přeci jen fakt nejsou dál, než my, masožraví.

Mluvíme o tom při večerním předvánočním posezení když se všichni sejdeme u svařáků a chlebíčků a kdy mě už v ledničce odpočívají vykuchané a nakrájené rybí filety. U stolu převládají především klasické názory proti vegetariánství ve smyslu toho, že lidské tělo potřebuje živočišné bílkoviny a že jíst maso je přirozené. Ta myšlenka se mě však drží dál. Vzpomínám si na indigové děti, které mluví o krásných planetách ze kterých pochází a kde se nikdo navzájem nepojídá, čtu něco málo na internetu a tak nějak se mě drží to, že to prostě zkusím. Nejíst maso. Alespoň na chvilku.
Jo, jenomže já, takový masožrout!

Říkám si, o kolik míň masa bych asi snědla, kdybych si každé zvíře musela sama zabít (a předtím třeba ještě vychovat a vykrmit) a jak asi trpí zvířata ve velkochovech.
Což je mimochodem samo o sobě velkým důvodem, proč být vegetariánem. Ty jatka...

   A tak si slibuju, že i když maso jíst asi nepřestanu protože prostě vím, že bych to nevydržela, budu ho jíst alespoň míň. A hlavně z místních zdrojů. Tak, abych věděla, že se ono zvíře nemuselo před smrtí dusit půl hodiny v igelitce.

I tak jsem už zabředla do vegetariánství a veganství do takové míry, že mě to neustále láká alespoň zkusit. Je tolik zajímavých a alternativních jídel, které se už tak dlouho chystám ochutnat. že mi to prostě nedá. A když už, tak už, říkám si. Dám si rovnou veganský měsíc, ať je to zajímavější.

Takže dámy a pánové, od 1.1. 2015 tudíž ode dneška do konce měsíce nejím nic živočišného původu. Beru to spíš jako experiment, nečekám že mi to vydrží ale těším se na nové poznatky i chutě. Vím, že to není nijak dlouhá doba ale vězte, že pro takového bučkožrouta jako jsem já, je to dlouho, velmi dlouho.  Navíc mám pocit, že se víc než maso mi budou nakonec chybět sýry. Miluju sýry! 

   A protože jsme měli včera home-les silvestrovskou párty, kterou jsem mimochodem skoro celou prospala (další poznatek do příštího silvestra je nezačínat pít ve 4 odpoledne když se chce člověk dožít půlnoci:) a protože se říká, že jak na Nový rok tak po celý rok, tak jen doufám že příštích 365 dní nebudu veganským bezdomovcem :D

Houmlesáci u sudu

A co vy, užili jste si Silvestra? Dožili jste se půlnoci? A jak to máte s jezením zvířátek? Zajímá mě každý názor.

První veganský oběd. Pečená zeleninka, opečená houstička a česnekovo-hořčicový dip. Velká mňamka.

A nejde do toho někdo se mnou? Vyčistit si k tomu novému roku žaludek a třeba i něco zhubnout... A hlavně vyzkoušet nové chutě a trochu víc o téhle problematice popřemýšlet a udělat si svůj vlastní názor.

Tak ještě jednou krásný ten Nový rok!


21 komentářů:

  1. Teda tak to Tě obdivuju, já bych do toho určitě nešla. Vzdát se na určitý čas masa by možná šlo, ale mléčné výrobky a vejce bych asi vyřadit nedokázala... i když, možná bych spíše nechtěla, protože, když se chce, všechno jde ;) věřím, že to zvládneš a jsem zvědavá, jestli se s námi podělíš, jak na takovou změnu zareagovalo tvé tělo.
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měsíc je krátká doba...I když jak pro koho:) Pro mě teda ne to je fakt...Je pravda, že být "jen" vegetariánem mi už po dvou dnech příjde oproti veganství vlastně hrozně jednoduché :) Ale zatím to jde!

      Vymazat
  2. Ahoj ja osobně s veganstvím mám zkušenost jen z domova protože Bracha se do toho dal už před půl rokem a tak to nějak pozoruji .. Ja bych do toho asi nesla .. Mamka bych se uměla vzdát ale když jsem slyšela o čem všem veganství je a ze se nesmí jist ani sýry která ja miluji tak to bych asi dlouho nevydržela ... Říkala jsem ze moznaste to vegetariánství by se ještě dalo zvládnout :-) nemyslím si ze to veganství je až tak zdravé protože člověk potřebuje ty živiny z masa a nahrazovat to pořad sojou která je poměrně dráha když chceš opravdu kvalitní taky není ideální ... Kdyby se měla už k něčemu takovému rozhodnout tak bych si tu stravu nějak vyrazila podle sebe , ze bych přestala jist sladké a nahradila bych to ovocem a zeleninou a jedla bych hodne ryby a maso bych omezila na minimální dávky ....
    Podle mě se nic nemá přehánět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z toho co jsem zatím postřehla, musím říct, že mi veganství (zatím) taky nepřijde jako ideální stravování. Taky nejsem velký zastánce náhražek. Chci to prostě jen zkusit a udělat si o tom tím pádem ještě o kousek bližší obrázek:)

      Vymazat
  3. já tě úplně chápu a fandím ti :). Maso nejím 8 let, ale veganství mi dlouhodobě zatím nevydrželo, vydržela bych i chuť na sýry, ale chybí mi dostupnost veganského jídla v obchodech a restauracích, je fakt složité se najíst "venku" vegansky (mimo velká města). Určitě jsou důležité bílkoviny, mně jenom zelenina bohužel nestačí, musím mít v každém jídle nějaký sójový výrobek, luštěniny, pšeničné bílkoviny, quinou, oříšky a podobně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel? Však to je dobře! :)Nejíst žádné bílkoviny by bylo určitě dost blbý. Máš můj obdiv, já už teď vím že bez masa určitě dlouho nevydržím. Zatím jsem doma a mám nakoupíno, tak je to veganství celkem pohodička ale až začne klasický režim, taky jsem zvědavá jak to budu ten měsíc zvládat. Dostat se ke zdravým potravinám za běžného provozu a obzvlášť v malých městech je bohužel pořád dost problematické. A to člověk nemusí být ani veganem a má problém se někdy trochu líp najíst, že jo...

      Vymazat
  4. Tímhle jsem si prošla minulý rok ... já jsem teda vždycky měla problém se zabíjením a utrpením zvířat, ale taky jsem měla moc ráda maso. Loni na jaře jsem si chtěla na nějaký čas odlehčit jídelníček a vyčistit organismus a tak jsem se rozhodla vynechat na tu dobu i maso. Hledala jsem různé recepty a informace jak zachovat vyvážený jídelníček a při tom jsem narážela na články o produkci masa, příšerné reporty z velkochovů, o tom jak velká je to ekologická zátěž planety a ještě ty zbytky antibiotik a růstových hormonů, které tím do sebe cpeme. Nechápu, že to vše šlo takovou dobu mimo mě! Že mě nikdy nenapadlo nad tím přemýšlet. Jako bych měla na očích klapky.

    Už jsem se k masu nemohla vrátit. Nění to zrovna jednoduché, někdy mám opravdu hroznou chuť dát si třeba steak, ale stačí si vzpomenout na ten jeho proces přípravy a prostě nemůžu. Nikomu své názory nevnucuju, ale když se mě na to někdo zeptá, tak mu odpovím a vysvětlím své důvody. Je na každým, jak se s tím vyrovná. Někdy mě dostávájí názory některých zarytých masožroutů a jak se mě za každou cenu snaží přesvědčit o jejich pravdě :)

    Myslím, že hlavní problém je v tom, že už maso bereme jen jako další kus zboží v regálu, vybereme si kousek, který potřebujeme a nepřemýšlíme nad tím procesem - co všechno za tím kouskem masa stojí. Tak jsem to aspoň měla já. Pokud by si každý musel tu krávu nebo kuře, vykrmit, zabít a naporcovat, možná by se ještě rádi masa vzdali :) A pokud jde o to jak všichni tvrdí, že maso potřebujeme kvůli bílkovinám atd. tak je spousta potravin, ve kterých je bílkovin mnohem víc než v mase a mléčných výrobcích. Jediné co jinde nenajdeš je B12 a tu můžeš koupit v tabletkách..

    Poslední dobou si hodně pohrávám s myšlenkou přejít na veganství. Mléko jsem nikdy moc nepila, ale vzdát se sýrů je vážně těžké, tak to aspoň omezuji. Každopádně to určitě jde, dobrých receptů je spousta, ale je zapotřebí znát výživové hodnoty a umět sestavit opravdu vyvážený jídelníček, aby tělo nestrádalo. Třeba k tomu taky někdy dojdu, kdo ví. Alternativa, která se mi zamlouvá víc, je omezit produkty živočišné výroby a hlavně si najít nějakého malého místního ekochovatele a výrobce - a zkontrolovat si v jakých podmínkách ta zvířata žijí, navíc jsou ty výrobky mnohem zdravější...

    Přechod na vegetariánství u mě navíc zapříčinil spoustu další změn a myšlenkových pochodů - kupuji hlavně bio a produkty od místních nebo aspoň českých výrobců, které jsou zrovna k dostání - takže sezonní ovoce a zelenina, žádná exotika a to co by u nás nevyrostlo. Snížila jsem neekologické čistící a mycí prostředky plné chemie na minimum - nejen kvůli životnímu prostředí, ale i kvůli tomu kolik chemie tím vstřebává naše tělo. Před tím něž si koupím něco nového, přemýšlím jestli to opravdu potřebuji, jaké látky to obsahuje a tak dál, to je povídání na hodiny :D Prostě to kompletně změnilo moje myšlení. Možná to občas i trochu přeháním, ale v tuhle chvíli to prostě tak cítím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti za krásný komentář. Cítím to stejně. Ten kus zvířete zabalený v celofánu ponížený na pouhé spotřební zboží bez možnosti dopátrat se původu, to je určitě největší problém. Taky nechci aby museli zvířata kvůli mě trpět. A to dogmatické přehánění, to je podle mě prostě přirozená reakce. Člověku něco dojde, připadá si jak osvícený a najednou jde z jednoho extrému do druhého. Já to tak měla když mi došlo jak špatně se dá v dnešní době uživit poctivou manuální prací, jak je ten náš svět nemocný, když lidi co dělají kolikrát naprosto zbytečnou práci mají lepší ohodnocení než ti, kteří opravdu dřou, tvoří a prostě něco skutečného umí. Taky jsem najednou nechtěla kupovat nic z řetězců a úplně přestat podporovat ty nenažrané nadnárodní společnosti co můžou za to všechno zlo. Jenže kupovat všechno jen od lokálních a poctivých lidí taky není úplně vždycky možné nebo zjistitelné. Podle mě si to všechno (ať už jde o zvířata, ekologii nebo nakupování čehokoliv) vždycky časem pěkně "sedne". Člověk se vrátí k takové té zlaté střední cestě a žije uvědoměleji a nakonec ani nemá potřebu cpát tu svojí pravdu všem okolo, což stejně většinou není nic platné :) Lidi by měli být jen víc tolerantnější k názorům ostatních i když s něma nesouhlasí a krapet víc přemýšlet v souvislostech a nezavírat oči. A uvědomit si že zlo plodí vždycky zas jen zlo. A naopak. A pak bude dobře nejen jim ale i zvířátkům :o)

      Vymazat
  5. Já bych ty kapry vypustila po cestě do vody a nasrat na tradici. :D Když se dívám na různé filmy o žití v divočině, tak mi to zabíjení divokých zvířat vůbec nevadí, ale nežijeme v divočině, škoda, bych chtěla někdy zkusit jestli bych to zvládla, to stopování atd. a určitě to musí jinak chutnat, než nějaká "divoká" srna z krmelce nebo kapr z rybníku. Každopádně myslím, že neexistuje ani jeden argument proč maso jíst v dnešní době přebytku. Holt to my smyslu-plnější máme horší, v tom že nás žádná smradlavá sója v kilu koření neoblafne a jen cítím rybu na grilu, už se vidím jak zvoním na cizí lidi a škemrám ať mi dají trochu zkusit. :D A to není fér! :) Hadry mohu mít klidně ze sekáče, nábytek z popeláku, bydlet na stromě, mýt se kopřivou, ale chuť jídla nenahradíš. Pro slabé jedince = ekochov. :) Každopádně věřím na efekt motýlích křídel, za našeho života se nemusíme vzdát úplně masa ( přece jen naše generace vyrůstala na vepřoknedlozelu ), ale našim dětem nemusíme valit maso každý den a ti zase taky. Trochu v hloubi duše cítím ( i po přečtení odborné literatury jak je vegetariánství zdravé ), že když se maso jedlo několik tisíc let, tak to nějakou stopu v nás muselo určitě zanechat a které se nepůjde zbavit ze dne na den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám chuť za každou Tvojí větou jen kývat a říkat "Ano, přesně tak" :) Myslím, že jsi to ve všech směrech naprosto vystihla a já vlastně ani nevím co dodat :o)

      Vymazat
    2. Takže místo, abys tomu kraprovi dopřála smrt za půl hodiny, tak mu dobřeješ raději pomalou v rybníku? No muhehe, ty jsi ale lidumilka. To nemáte lidi Google, nebo co?
      Proboha!
      "Neexistuje argument, pročjíst v dnešní době přebytku maso?" Opět nemáme Google?

      Vymazat
  6. Držím palec a fandím Ti! A hlavně jsem zvědavá na poznatky!
    Já to mám tak půl na půl. Masa moc nejím (cca 2x až 3x týdně). Kolikrát si v pátek uvědomím, že jsem maso neměla od pondělí :D. S holkama v práci si někdy k obědu objednáváme "zelenou kuchyni", což je tuším vegetariánská strava. A jejich stroganof se sojovým masem? Lepší jak ten klasický ;o). Ale třeba i tofu v bramboráku a jako příloha brambory se zelím. Jsou tam věci, které by člověk normálně nekombinoval, ale ve výsledku to chutná skvěle :o).
    Každopádně si neumím představit život bez sýrů a mléka. To by pro mě byl úplnej konec. A taky miluju ryby. Snad všechny. Vím, že vegetariáni třeba občas rybu jí a sýry si taky dopřejí (nechytat za slovo, jak kdo, každý si to přizpůsobuje). Ale i tak... Já občas i ráda flákotu... A z masa celkově mám neradši hovězí. A někdy i párek. Jo, třeba k večeři, když se mi nechce vařit nic. A radši nezkoumám co v něm je. A paštika. Tu teda kupujem masovou, ale známe to, že...
    No prostě ze mě na 100% nikdy vegetarián nebude, ale mám svůj styl ;o). Každopádně držím palec, já se teď budu do jídelníčku snažit nacpat víc ovoce a zeleniny, snad se to povede :o).
    A kdyby byly nějaké recepty na nemasové dobroty budu moc ráda :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, taky mám nejraději hovězí. Hned vedle toho bůčku :) Zato třeba kuřat bych se dokázala vzdát docela snadno, vlastně je už teď jím úplně minimálně. Vím že je to tím, že nemám přístup k těm zdravým, nenadopovaným a ty antibiotikové mi prostě nechutnají. Další recepty určitě budou. I když spíš jednodušší a možná i dost profláklé, takové ty klasicky co chci už dlouho zkusit...a taky spíš jednodušší protože co si budem říkat, v klasickém pracovním režimu se velké vyvařování dlouhodobě udržet nedá! držím palce ať se Ti v novém roce taky podaří jíst zdravěji tak jak to máš v plánu ;)

      Vymazat
  7. Přijde mi to velmi zbytečně (skutečně bezesmyslu) extrémní, ale když ti to (u)dělá radost :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já zase skoro maso nejím, nejím vůbec ptáky (mám papoušky takže...), miluju teda ryby ale celkově mám maso tak 1x měsíčně (hlavně teď, když jsem na erasmu, doma asi častěji, možná 1x týdně), vajíček samo o sobě taky moc nesním, ale jsem hodně na sýr a med, takže vegan bych být nechtěla. Ale je pravda, že hlavní jídla jako snídani oběd večeři mívám veganské často a miluju to (občas to zneveganím těmi sýry), spíš nějaké ty svačinky jsou jiné... No a abych si ve Španělsku odpustila tapas, které jsou ve formě sýra, jamónu (sušená šunka) nebo kalamár... to ne! Až budu doma v ČR, možná si taky takový měsíc zkusím dát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být ve Španělsku tak si rozhodně žádné vege období nedávám a cpu se furt rybama a všema možnýma čerstvýma mořskýma plodama, dobře děláš;) Já mám naopak hrozně ráda vajíčka a celkem se obejdu bez medu (do čaje ho nemám ráda a jinak ho moc nevyužívám, možná bych mu měla dát větší prostor alespoň při pečení...!)

      Vymazat
  9. Tak jsem až teď zaregistrovala, že jsi vegan, tak ti tu jdu vyjádřit podporu :) Já mám maso ráda, i když ho každej den rozhodně nepotřebuju. Nicméně živočišný potraviny se všechny snažím jíst bio, velkochovy jsou fakt hnus a hrůza a klidně si koupím třikrát tak drahý vajca nebo flákotu jednou za měsíc, než abych obden žvejkala utrápený vystresovaný kuře. Vegetariány a vegany respektuju, nejsem si ovšem jistá, jestli je tohle cesta ke spáse všeho či jak to říct. Nějaký živiny blabla to je mi vcelku volný, nicméně hospodářský zvířata jsou člověkem domestikovaný tisíce let a nejde tudíž jenom o pravidelný přísun bílkovin, jak masožravci rádi argumentují, je to i otázka kulturní - nebo teda aspoň byla. Pokud by to fungovalo tak, jak by mělo, tak by tohle soužití mezi lidma a zvířaty bylo oboustranně výhodný. Člověk by se měl o svoje zvířata starat, krmit je, pečovat o ně....a v pravou chvíli jim dopřát i "dobrou" smrt. Představa, že všichni přestaneme jíst maso a vypustíme stáda krav a hejna kuřat do přírody s tím, že jsou volná, je dost mimo, půlka bych jich do tejdne pošla. Tím chci říct, že domestikovaný čuník a kráva člověka vlastně taky potřebují...ale toho svýho, ne roboty v masokombinátu. Rozhodně je podle mě hrozně důležitý nad původem masa přemýšlet, já jsem svým přemýšlením došla k tomu, že stejka ano, ale jenom občas a jedině ze šťastné krávy. Pokud ovšem přijde potravinová krize, jsem dost v pytli, představa, že se za účelem večeře snažím něco ubezdušit....dobrej fór :) Držím palce, ať ti to jde, já mám teď dietu nedobrovolnou a vůbec mě to neba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. I když bych se nenazývala veganem, prostě jsem to jen zkusila... Moje rozhodnutí je taky jíst míň nebo pokud možno žádné zvířata z velkochovů. I když někdy musí být dost těžké dostat se k původu masa (myslím v restauracích atd.) tam pochybuju že by mi vždycky řekli pravdu! Ale jinak s Tebou souhlasím do puntíku. Obdivuju sice vegany a vegetariány a zároveň si myslím, že je to tak trochu extrém který snad netřeba...výhoda pro nás masožravé! Jen škoda že se neumím o zvířata ani nic jiného starat. Bylo by hezké mít svojí malou farmičku, pár slípek, kozu, kravku....ale na to (zatím) prostě nemám, bohužel...

      Vymazat
    2. Moje kamarádka šetří na ovečky :) Tak třeba jednou...

      Vymazat
    3. Já myslela že na to nemám spíš jako člověk než finančně i když ňákou tu kačku to určitě taky potřebuje :) Nejsem zkrátka opečovávatel, kytky mi doma umírají, pes se naučil štěkat a ťukat packou do misky aby dostal nažrat....:) Trochu doufám že do toho jednou dorostu a ono to prostě příjde ale teď vím že bych to nezvládala

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥