úterý 23. září 2014

Snídaně u Florentýny


   Už pár dní Vám chci napsat o téhle kuchařce, kterou jsem si naprosto zamilovala.
Je skvěle propracovaná, má koncept, má příběh a vizuálně mému oku velmi lahodí. Jak by mě taky spojení mentolové barvy, Snídaně u Tiffanyho a vintage vzhledu mohlo nechat chladnou...
A v neposlední řadě ukrývá báječné recepty.

Snídaňová kuchařka je dalším knižním počinem kuchařky Florentýny. 
Florentýna to v kuchyni nikdy neuměla, studovala ekonomii, matfyz a po kariéře plné čísel se najedou díky mateřským povinnostem ocitla u plotny. Vařit ani trochu neuměla, nikdy to nepotřebovala a nikdo jí to nikdy nenaučil. Mohla jít dál, stejně jako mnoho jiných žen před ní, cestou polotovarů ze supermarketů a nepovedených večeří. Nebo se do toho mohla obout.
Rozhodla se pro druhou možnost. Šla do toho po svém a mě se její originální přístup moc líbí. Udělala si z kulinářství další vědní obor, ke svému vysokoškolskému vzdělání přidala kuchařský výuční list a psát recepty se naučila díky matematice. Protože jak sama říká, psaní je algoritmus. 

Je to sice první kuchařka, kterou jsem si od Flo koupila ale tahle úžasná ženská jich má za sebou už několik.
V kuchyni totiž začala od úplného začátku, ponořila se do hloubky a díky tomu při svém vaření nastřádala spoustu cenných rad. Takových těch, které chcete předat svojí dceři aby nemusel znovu opakovat Vaše chyby. Takové ty, které uvítá každý začátečník, který je v kuchyni poprvé ale nebudou na obtíž ani protřelejším kuchařům.

Její předešlé kuchařky - Kuchařka pro dceru, Vánoční kuchařka pro dceru a Hovory s řezníkem jsou toho důkazem.
Toť krátce k zajímavému životnímu příběhu Florentýny.

   A teď ten můj.
Každé pondělí u nás v práci (ne u Kuby v dílně, ale v mojí "opravdové" práci:) pořádáme firemní snídaně.
A jako jediná ženská v týmu je mám na starost. Nestěžuju si, byl to konec konců můj nápad. A mě to baví. Ale protože už jsem nějáký ten pátek trpěla snídaňovým stereotypem, přemluvila jsem kluky aby se mi složili na tuhle dopolední kuchařku. Zrovna vycházela a byl jí plný internet.

Včera jsme začali Pomazánkovými etudami. A pro mě bude už navždy včerejší den tím dnem, kdy se mi poprvé podařilo ušlehat máslo do pěny :o) Cítím, že mi umění vyšlehaného másla otevřel novou dimenzi do světa pomazánek, a nejen do nich. 
Snidaně u Florentýny je totiž plná obdobně jednoduchých a přitom geniálních myšlenek.

Budapešťská pomazánka sklidila největší úspěch...

A až ji dostanete do rukou, budete ji pravděpodobně číst jako kteroukoli jinou knihu. Chronologicky od začátku až do konce. Ne jako kuchařku plnou receptů vytržených z kontextu. Tahle kniha totiž ukrývá příběh...

   Musím se přiznat, že i když jsem z oboru a i když v kuchyni trávím dost času, v některých věcech jsem byla asi pěkně zabedněná. Příkladem může být již zmíněné máslo nebo moje dosavadní příprava zeleninových salátů. Ono stačí fakt málo aby se z průměrného jídla stalo vynikající a naopak.. Flo mi zkrátka nalila novou energii do mých ucpaných kuchařských žil...

Pokud budete sledovat Florentýnin blog nebo se stanete členem jejího emailového klubu, dozvíte se navíc každý čtvrtek úplně zadarmo další z jejich fíglů, jak být skrz kuchyň ještě neodolatelnější. A tajné tipy, ty chcem přece všichni!

...co  zůstalo po náletu žravých kobylek...
Naše včerejší snídaně sklidila velký úspěch, kluci se dožadují pomazánkového repete a já už se těším, co si s Florentýnou ukuchtíme příště...

A co vy, znáte Flo? A vaříte s ní? Je snídaně taky Vaše nejoblíbenější jídlo dne? (když je na ní čas...)

Pac ♥

16 komentářů:

  1. Radko, moc děkuju za tak krásný článek o knížce. Jsem z něj tak dojatá, až mi došla slova. Moc bych si přála, aby ti knížka dělala takovou radost neustále a měla jsi v ní pořád co objevovat. Flo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Florentýno, nevím jak jste můj článek objevila, ale jsem za to hrozně ráda! Měla jsem v plánu napsat Vám email a sdělit Vám své nadšení a teď už vlastně nemusím protože všechno víte :o) Já děkuju Vám, za báječnou knihu a inspirativní práci kterou děláte. Plánuju se o vaření s Vámi na blogu dělit pravidelně a už se na to moc těším. Snad to bude inspirovat i někoho dalšího aby si podle Vás uvařil!

      Vymazat
    2. Kuchařské inspirace není nikdy dost, budu moc ráda, když se zase někdy podělíš. Jo a ten mail klidně někdy napiš, já si ho s chutí přečtu a velmi ráda zůstanu v kontaktu :-) Flo.
      (můžeme si tykat, pls? ať si nepřipadám tak stará)

      Vymazat
  2. To vypadá parádně! Hlavně vánoční kuchařka mě láká, na Vánoce já hodně slyším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekoukala jsem do ní, ale věřím že s ní určitě nešlápneš vedle!

      Vymazat
  3. Překrásně sepsané, vnukla jste mi nápad. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. o F. jsem kdysi někde četla, myslím že v Mf dnes, ale žádnou knihu jsme nečetla.. asi bych to měla napravit, protože to vypadá fakt úžasně (knížka i snídaně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to stejně jako ty, začala jsem se o její práci a kuchařky zajímat víc až s touhle snídaňovou a jsem hrozně ráda že jsem to udělala. Pro mě má její práce hloubku a to já ráda... :)

      Vymazat
  5. Vypadá to jako pěkný nápad na vánoční dárek, kuchařek není nikdo dost

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna dneska jsem tuhle nádhernou knížku držela v knihkupectví v ruce! Ten přebal je dokonalý! A když jsem jí otevřela... Líbila se mi snad ještě víc :o). Z nějakého neznámého důvodu jsem jí ale nechala v regále a pořídila místo ní další krimi... Asi se prostě radši zblázním napětím :o). Každopádně jsi mě hodně nalákala a až tam půjdu příště... Bez Florentýny neodejdu :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Deni, já myslím že gurmánovi jako jsi ty by rozhodně neměla chybět. Tak příště...A dej pak vědět co sis podle ní ukuchtila!

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě musím přidat jeden komentář. Všem vám děkuju za tak milé ohlasy na moje knížky. Jste báječné. Tak ať vám to v kuchyních vaří a voní a všem chutná! Flo.

    OdpovědětVymazat
  9. Jéjda, to je boží inspirace, i já potřebuju provětrat své ucpané kuchařské tepny. Obal tyrkysový tiffanovský mě hned dostal taky. A kuchařky s příběhem mám moc ráda. Díky za úžasný tip, fičím kouknout na Flo! :-)...A klobouk dolů s firemníma snídaněma, vůbec ráda slyším, že ještě někdo snídá - nedávno nám přišlo ze školy, že prej děti nesnídaj a jakože nabídka snídaně ve škole. Jako který děti potažmo lidi nesnídají?? u nás snídá i kocour! :-) Kéž by jen bylo více času na ty dlouhé několikahodinové snídaně, kaloricky hodnotné jako v Anglii. Paradoxně jsem je vždycky zažila jen v zahraničí u příbuzných. O víkendu všichni vstáváme tak pozdě, že snídáme už pomalu v čase oběda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snídaně miluju!! Ale chápu že v dnešní době je těžké je stíhat. Já se kolikrát do práce díky snídaně dostanu až po 10 h, ty víkendové mi prostě nestačí :o) Na Flo mrkni, já sice doma moc kuchařských knih nemám tak nemůžu porovnávat ale Flo mi zkrátka sedla!

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥