sobota 26. dubna 2014

Jarní nakopávka neboli pesto z medvědího česneku


   U nás v lese teď roste požehnaně a všude možně, stačí jen dobře hledat. Medvědí česnek. Bylinka, která chutná po česneku, má však narozdíl od něj tu výhodu, že nezanechává po konzumaci onen typický nevábný odér. Navíc je prokazatelně daleko zdravější a bohatší na všechny bohulibé látky a účinky, než česnek klasický. Na jaře je to jedna z prvních bylinek, která Vám pomůže překonat jarní únavu, doplní do těla potřebné vitamíny a pročistí celý organizmus. A co je nejvíc nejlepší? Je zadarmo. Když víte, kde hledat a najdete si trochu času. A kdyby ne, farmářské trhy to jistí. 
A věděli jste, že medvědí česnek se opravdu jmenuje po medvědech zcela logicky? Meďouři jsou do něj po svém zimním spánku údajně celý žhaví a hledají ho všude možně, aby si po zimě nakopli svojí medvědí imunitu. Já při trhání naštěstí na žádného nenarazila, ale jinak následuji vzorně jejich příkladu. 


   Ještě je určitě veledůležité si pamatovat, že jde snadno zaměnit s konvalinkou, která má totožné listy a je bohužel jedovatá. Od konvalinky medvědí česnek rozpoznáte jen těžko opomenutelnou typickou česnekovou vůní a chutí. Takže pokud si nejste jisti, očuchat, rozkousnout (ale radši nepolykat!)


    Protože nemám přes týden kolikrát čas si ho pravidelně natrhat, ale nejraději bych ho momentálně cpala do každého jídla, vyzkoušela jsem pestovou variantu. Klasické bazalkové pesto miluju a neustále ho máme v ledničce, tak proč nezkusit to medvědí. Na přípravu pesta navíc stačí jen pár základních surovin, které jsme my zrovinka měli doma. A to:
- olivový olej
- parmazán
- ořechy (vlašské)
- sůl (podle chutí, nemusí být vůbec, jak chcete)


Všeho tak něják přiměřeně, já dala na svazek česneku tak hrst oříšků a tři lžíce parmazánu. A pak všechno jen pěkně smíchat a ručním mixerem rozmixovat na hladkou zelenou směs. Dají se použít různé druhy ořechů, na internetu jsme narazila nejčastěji na ty vlašské, piniové nebo na mandle. Určitě si můžete ale vyrobit i superjednoduchou variantu - bez ořechů a bez sýru, prostě jen rozmixovat česnek s olivovým olejem.



Nakonec zakápněte směs oliváčem ještě zvrchu, aby pesto dlouho vydrželo a nekazilo se. A pak už si jen pochutnávejte. Na pestu s těstovinami, s pečivem, s brambory, s čímkoliv :o)

   A tady už hotové pestíčko. Zvyk je pěkná mrcha teda a tak mi moje velká hrubka došla až při psaní v počítači. No vážně. Ale všechno už je opraveno a případná osudová záměna zažehnána :)


Máte taky rádi medvědí česnek?

Pac a pusu z lesa ♥

4 komentáře:

  1. Můžu jen mlčet, kochat se, rozplývat a jíst? ;-) ♥ Anebo ještě jinak - můžu přijít na návštěvu a vyjíst celou skleničku pesta? Tuším, co řekneš - že to nebude takhle samotné dobré, ale já chci a chci sníst najednou celou skleničku...jsem Skopec a děsně tvrdohlavá tedy ;-).
    A máme stejnou washi pásku a nemáme (bo-hu-žel) stejné hrnky a talířky....Jaj, ty jsou tak krásný!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky tvrdohlavý skopec a tak mateřinsky říkám - Ne ne ne,milá Vivi, všeho moc škodí. Ale můžeš si k nám chodit pravidelně uždibovat, jelikož milujem Tvé návštěvy, jsou vždycky ták milé! Děkuji, hrnečky jsou můj oblíbený bazar úlovek, ale bohužel uvnitř zcela pozlacené (tak že prej z nich nesmím pít, pokud nechci umřít:), tak si jich užívám alespoň takhle vázičkově a dekoračně..

      Vymazat
  2. Elvinku, sbíhají se mi sliny :o). Medvědího česneku je teď všude plno, jen já pražák (naplavený ;o)) ho tady v té stověžaté matičce nikde nemůžu ulovit. Budu tedy muset sáhnout do kapsy a vyndat nějaké korunky na farmářských trzích... Protože po Tvém mňamózním článku prostě to medvědí pesto musím doma mít :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně jsem se zapomněla zeptat - tak co, už je doma, Deni? :)

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥