středa 11. prosince 2013

Vánoční ozdoby z domácích surovin


     Blíží se Vánoce a u nás doma přibývají každým dnem další a další vánoční indície.
O víkendu se začalo konečně i trochu péct, i když letos to určitě nebudeme přehánět. Spíš to letos vypadá na velkou cukrovou redukci (nebo revoluci?:), protože času je málo a my si chceme užívat vánoční čas i jinak než u trouby.

     Alespoň medové perníčky a linecké cukroví ale nesmí chybět. A taky domácí Vánočka na štědroranní snídani, bez té by Vánoční ráno prostě nechutnalo tak dobře. A když budou doma moc hodní, dojde možná i na vánoční cheesecake, který mají stejně všichni nejradši, ten se u nás může jíst pořád, tak proč ne zrovna o Vánocích.

     Ale tím to u nás s pečením letos vážně končí. Protože víc než pečení se letos bavíme výrobou domácích vánočních dekorací.

     Hrozně náš baví přetvářet staré věci nebo běžně dostupné domácí suroviny a potřeby, v něco nového. Takovým reci-věcem fandí hlavně Elvin, protože kdyby nebylo starých ponožek a chytré hlavy, nebyl by tu ani on, že.(ta hlava nepatřila mě, pozn.redakce)

    A tak máme doma letos kolíčkové sněhové vločky pomalu všude.
Tenhle nápad není z naší hlavy, ale z vánočního vydání Marianne.
Nejlepší na něm je, že k výrobě stačí 3 věci.

- dřevěné kolíčky
- vážně dobré lepidlo
- trpělivost

Na kolíčkách je super to, že spousta lidí takové dřevěné kolíčky doma vlastní a čím jsou starší, tím jsou lepší, protože jsou takové krásně opatinované a zároveň je třeba už nepoužívá, protože je nahradili plastovými. Ne že by byl plast u nás doma cenější než milované dřevo, ale k prádlu nejsou dřevěné kolíčky zrovna šetrné.

Takže tři dva jedna teď, postup je následující:

1) Vypreparovat kovové spoje z kolíčků

2) Slepit dva kusy kolíčků v jeden. K tomu stačí lepidlo typu Herkules, ani není třeba kolíček nějákým způsobem připoutat nebo zatížit po dobu zasychání. I bez toho kolíček dobře drží, když se nechá alespoň 20 minut v klidu.

3)Nejhorší fáze - vytvoření hvězdy. Na jednu hvězdičku je třeba 8 kolíčků ale dobře vypadá i 6ti kolíčková. Protože plochy na slepení je zoufale málo, chce to opravdu dobré lepidlo. My lepili speciálním lepidlem vypůjčeným z Kubovy dílny. Je to lepidlo, které se po nanesení nafukuje a vyplní tak dokonale veškeré spoje. Tohle lepidlo zaručuje opravdu téměř nezničitelnou vločku. Sehnat se dá ve specializovaných prodejnách s barvami a lepidly a stojí okolo 200 Kč. Takovéhle lepidlo je sice ve srovnáním se spotřebou na hvězdičky investice, ale bude se zajisté hodit i na dalších milion věcí, pokud si rádi občas něco vyrobíte nebo rádi přetavujete (například). Je ale možné že s větší dávkou trpělivosti a dlouhou dobou schnutí se to podaří i s Herkulesem. Dobré je slepovat hvězdičku na umělé podložce, kousku igelitu nebo jiné nepřilnavé podložce.

4) Po zaschnutí, které trvá s tímto konkrétním lepidlem asi 2 hodiny, můžeme hvězdičky nabarvit, krásně vypadají ale i přírodní. My barvili akrylovými barvami z papírnictví ale nabarvit půjdou asi téměř čímkoliv (temperkama, barevným sprejem, fixkou...). Hezky vypadají třeba s kontrastní barevnou šňůrkou zavázané na větévce nebo jen tak v oknech na průhledné niti.




Druhou věcí, kterou jsme si letos doma vytvořili je popcornový vánoční věnec. Letos máme v plánu bezjehličnaté vánoce (vysvětlíme zas někdy příště) a tento věnec se s naší představou naprosto shoduje. Neopadává z něho totiž nic zeleného a tak (aspoň v to pevně věříme) vydrží i do dalších Vánoc. Což je skvělá odměna za trochu náročnější vyráběcí proces.

Bohužel jak jsem zjistila, díky působení vnějších vlivů jako je vlhkost a zima je tenhle věnec využitelný jenom interiérově. Když jsem ho dala ven na vchodové dveře, byť jen za jednu noc, popcorn se namočil a škaredě scvrknul :(
Takže už bohužel není tak pěkný a jeho životnost bude dále sledována uvnitř.

K jeho výrobě potřebujete opět jednu zásadní levnou ingredienci a tou je popcorn (klidně ten nejlevnější za 8 kaček). Nejvhodnější je solený, protože máslový je pro výrobu zbytečně mastný a sladký není tak dobrý, přece:)

Dál budete potřebovat:

- polystirénový korpus (píše se to takhle?)
- tavnou pistoli
- ozdoby podle nálady
- stužku nebo šňůrku na zavěšení


     Tím se dostáváme k jedinné nevýhodě tohohle věnce. Pokud máte rádi popcorn jako já, budete muset rychleji lepit, než jíst. (i ten za 8kč je výtečný, jak jsem zjistila)

     Je to trochu mravenčí práce ale ve výsledku je věnec hotový rychleji než se zdá. Stačí přiťupkávat jednotlivé kusy popcornu, které díky rychleschnoucímu lepidlu z tavné pistole ihned drží na místě.
Jen pozor na prsty!! (doteď mám na ukazováčku tvrdý spálený mozol. Ovšem skvěle se mi teď ovládá jakýkoliv dotykový displej :o) Lepidlo z tavné pistole je totiž strašně zrádné a horké a jakmile se nalepí na prst, ihned usychá a to je konec.
Pak už jen stačí libovolné ozdoby a je hotovo.

U nás doma jsme se do tohohle popcornového věnce naprosto zamilovali, vypadá efektně, líbí se nám ten "zasněžený" efekt, je originální a jak pevně doufáme, vydrží nám pár dalších let (snad...za jak dlouho se může zkazit popcorn??).

Po svém venkovním pobytu ztratil trochu ze svého objemu a krásy
 ale snažíme se ho milovat pořád stejně:)

Líbí se Vám naše letošní vánoční dekorace? Máte své tipy na originální vánoční ozdoby?

Popcornový vánoční věnec, kolíčkové sněhové vločky a komoda z naší dílny v pozadí

2 komentáře:

  1. Milý Elvinku, jak asi tušíš, velice jsem se Tvým novým dekor článkem potěšila. ;-) Pravda je, že vytvářet ze starých věcí nové, je ten nejmilejší způsob, jak jednat eko-logicky a přitom dát život něčemu pěknému (už jsem Ti říkala, že jsi opravdu fešák?). Věnec i kolíčkové vločky mě chytly za srdce a mrzí mě, že letos už (dle nahlédnutí do mého diáře) nestihnu moc tvoření. A to jsem se chystala z mouky a vody udělat těsto, z něj vytvarovat všelijaké uličnické ozdoby, dát je péct do trouby a pak je namalovat a polepit třpytkami. Ale Elvinku, pojďme si nedělat starosti, když nestihneme všechno, co si přejeme. Užijeme si Vánoce i tak; užijeme si je maximálně ;-). Pozdravuj zbytek rodiny. Mám Vás ráda.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi nejmilejší:) A i kdybys měla být náš jedinný čtenář, budeme nám to stačit:) Elvínek se vytahuje, že prej si zabírá místo v dalším příspěvku a chce se v něm nakrucovat ze všech stran abys prej viděla jaký je to borec. Tak snad nám z tvojí chvály moc nezpychne. Ano, ano, pachtit se pro pár dalších kousků cukroví nebo uklizenější skříni nás nebaví, tak to letos berem velmi ízy:o) A to těsto je super nápad, moje mamča má z něj pár památných ozdob už strášně moc let a jejich historická hodnota je tím pádem nevyčíslitelná:), jsou hrozně trvanlivé...Však si ty nápady necháme do příštích Vánoc a jelikož už jsou vymyšlené, realizace pak bude dílem okamžiku;)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥