středa 16. prosince 2015

Páté Vánoce v lese aneb rychle a zběsile




Vůbec nechápu, jak to uběhlo, ale dnes je to pátý rok, co budeme slavit Vánoce u nás v lese. Jenomže letos je toho pořád v té hlavě nějak moc na to, abych si začala konečně užívat ten vánoční čas. Nejvíc vánoční atmosféry jsem nasála, když jsem zkraje adventu prodávala na vánočních trzích. I když to není žádný med, stát celý den v té zimě, byla to nová zkušenost a hrozně jsem si ji užila.



Jinak ale moje hlava neustále bloudí mezi hledáním těch nejvhodnějších vánočních dárků, pečením dortíků na vánoční večírky, vymýšlením receptů a mojí novou prací. Konečně jsem se rozhodla, že nebudu svoje sny a touhy o tom, co bych chtěla opravdu dělat krmit a rozvíjet jen ve svojí hlavě, ale začnu něco dělat. Cokoliv. A tak jsem začala vařit v restauraci, kde mě doporučil kamarád. Sama bych na to asi nikdy nenašla odvahu a tak teď vstávám ráno před šestou a po obědě už jsem zpátky doma a zasedám ke svému počítači a svojí stálé práci. Zatím to zvládám, ale na další věci už nezbývá tolik času. Nevím, zda-li mě to vůbec někam posune, ale jedno vím jistě. To, že s nožem v ruce a v zástěře mě to vážně baví!


No a ty dárky...!
Už pár let nakupuju společné dárky i za Kubu, protože on Vánoce stále neřeší a nemá rád. Myslela jsem si, že je to rok od roku lepší, ale každý rok mě opět překvapí, když se vytasí s tím svým postojem o tom, jak jsou Vánoce nesmyslné. Vím, že mu vadí to, že se lidi chovají jako ovce a dělají věci jen proto, že se musí. Já mám Vánoce naopak ráda a snažím se dělat jen to, co sama chci. Ale ty dárky bych letos asi taky raději zrušila. Sice je obvykle nakupuju a vyrábím hrozně ráda, ale když se dostávám do časového tlaku a nejsem v tom správném rozpoložení, kdy je pro mě snadné dárky vymyslet, mění se to celé pak v klasické předvánoční peklo jménem "musím honem nakoupit vánoční dárky", který upřímně nesnáším.


Nerada utrácím peníze za hlouposti a vždycky se snažím hledat věci, byť jen drobnosti, které obdarovaný skutečně využije. A letos se přiznávám, že to prostě nezvládám. Těch rodinných příšlušníků z obou stran je zkrátka moc. Snažím se to vybalancovat a nějak zvládnout, abych se nedostala do toho předvánočního stresu, ale jelikož se doba, do kdy dárky stíhají přijít poštou každým dnem krátí a ocitnout se pár dní před Vánoci v nějakém nákupním centru je pro mě ta největší noční můra, mám už docela na kahánku.

Chtěla bych většinu dárků stejně raději vyrobit a pojmout to celé nízkonákladově. Šetříme, jak se dá a dárky u nás nikdy nebyly o penězích. Akorát mám tak zaplněnou hlavu, že nejsem ani schopná domyslet, co vlastně vyrobit. Ale asi je to vždycky něco za něco, jelikož práce a dílna nám momentálně jede jako nikdy a kluci chrlí nábytek rychlostí, na kterou nejsem vůbec zvyklá.


Odoláváte taky (i když s námahou) vánočnímu šílenství nebo to máte letos všecko zmáknuté?
R. ♥

5 komentářů:

  1. ani nevíš, jak ti s těmi dárky rozumím! mám strašně ráda, když vidím milovanou osobu, jak má radost z dárku, který jsem jí darovala, proto se snažím vybírat opravdu originální věci nebo něco o čem vím, že potěší, ať je to klidně i blbůstka za pár kaček ... jenže vymýšlet pořád něco takového není jednoduché, kor když se k tomu připočítají i narozeniny a svátky a já mám pak hlavu jako balón, protože nesnáším ten pocit, že jsem někoho odflákla kravinou koupenou na poslední chvíli "aby se neřeklo" ...

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím se vším a do jednoho. Taky tu vánoční atmosféru ne a ne nabrat a na seznamu stále chybí pár neodškrtnutých lidí, pro které nemám dárek a děsím se přesně toho co ty - že mě to na poslední chvíli donutí naběhnout do narvaného a přetopeného obchdoďáku a nakoupit nějakou kravinu jen pro to, aby to bylo.

    OdpovědětVymazat
  3. Abych řekla pravdu, tak většinou jsem kliďas, dárky řeším v průběhu roku a nejdýl na začátku prosince je mám... Ale letos není žádné "většinou".. Snad poprvé v životě mi z předvánočního šílenství trošku hrabe, nic nestíhám, domů chodím pozdě v noci (až už mi to i Kuba vyčetl.. ) a dárky sháním přes internet... Musím ale říct, že dneškem mám padla, vše přišlo a je zabaleno a navíc mám až do Vánoc dovolenou, tak si jdu té předvánoční atmošky trochu užít :o). A i když nemáme žádné cukroví a vánoční výzdobu jsem taky odflákla, tak věřím, že tyhle Vánoce budou stát za to! Protože nejvíc nejleší je stejně ten pocit, že má člověk kolem sebe lidi, kteří ho mají rádi a on má rád je... <3

    OdpovědětVymazat
  4. Holky, vidím že pocity jsme měli letos všechny podobné. Podle mě to ukazuje, na ten sílící tlak komerčních Vánoc. Jednou ta bublina musí splasknout a asi už to bude brzy. A pak si všichni budeme užívat ty pravé a pohodové Vánoce ...:)

    OdpovědětVymazat
  5. No tak letos jsem neměla zmáknuté vůbec nic teda, ale jinak se strašně snažím odolávat a přesně - nesnáším ten pocit - musím rychle sehnat dárky...Jenže taky nejsem schopna myslet na vánoce už od září teda a strašně se bráním tomu konzumu a zbytečnému utrácení, ale jinak mám vánoce ráda, ty ozdoby, dobroty, pohádky....takovéto abstraktní kouzlo, které jaksi v obchoďácích ztrácí na významu.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥