sobota 25. dubna 2015

Brownies cupcakes

Tyhle cupcakes jsou velmi čokoholické. Já osobně čokoládovým dortům až tak neholduju, ale brownies mám moc ráda. Je totiž krásně vláčné a má svou konzistencí i chutí blízko k samotné čokošce.

Postup při pečení se mírně liší od toho klasického, taky výsledné těsto je úplně jiné. Neobsahuje žádný kypřící prášek a je i po upečení místy stále skoro tekuté. Při pečení se musí superpozorně hlídat, protože přepečené dortíky jsou suché a nedobré. Mluvím z vlastní zkušenosti, jelikož jsem naposledy celou várku v troubě zapomněla o dobrých 10 minut dýl. A nebylo to vůbec dobrý. Teda, dalo se to jíst, ale k brownies to mělo pěkně daleko. Chutnaly spíš jako to klasické a ještě k tomu dost suché čokoládové těsto. Nic pro můj mlsný jazyk...
Taky krém je jiný, než běžně dělávám. S tvarohovým krémem to ještě moc neumím. Krém je tekutější a nedrží na dortících svůj tvar tolik, jak bych si přála. Což ale naštěstí dohání chutí. Jemně nakyslý tvaroh dodá čokoholickému těstu grády a po sérii neustálých mascarpone krémů, které běžně tvořím, je to příjemná změna.


Recept (na cca 16 dortíků)
Těsto:
- 200g kvalitní vysokoprocentní čokolády
- 170g másla
- 37 g cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 150g mouky (polohrubá, hladká 50:50)

Krém:
- 500g tvarohu
- 120g cukr moučky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu

Roztopte ve vodní lázni máslo spolu s čokoládou. Nechte alespoň 10 minut vychladnou a přidejte všechno ostatní. Nejdříve cukr, vejce a extrakt, mouku až nakonec. Lehce smíchejte, naplňte do košíčků a pečte na 180 stupňů 15, maximálně 20 minut. Doba pečení je důležitá. Hlídejte to! Typické brownies jsou vláčné a uvnitř jakoby nedopečené. Ušlehejte si krém a vychladlé dortíky jím ozdobte. Dozdobte podle sebe a své fantazie...(PS: květy sedmikrásek se po vložení do studeného krému mají tendenci rychle uzavírat:)
Nezapomeňte se držet při pečení i všech dalších "dortíkových pravidel" (viz. banánové cupcaky)





Přeju Vám radostné pečení ;)

4 komentáře:

  1. Taky jsem se dala do pečení cupcaku, koupila jsem si dokonce kuchařku (Sladká kuchařka - Jamie Oliver), ale ať dělám, co dělám nikdy to ve finále nemám tak hezké. Měla bys udělat článek o tom jak je zdobit a krémovat, docela by se mi to hodilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tyhle zrovna mám díky tekutějšímu krému dost rozjeté:) Zkus zdobit jen holým, lehce povoleným a oslazeným mascarpone. To drží nejlíp!

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥