pátek 21. listopadu 2014

BBC neboli božsky banánové cupcakes


Já vím, jsem s těma svýma zkratkama už trochu trapná. Ale když já těmhle cupcakům vážně od včerejška přezdívám Bíbísíčka. Protože cokoliv takhle dobré musí mít svojí zkratku, že jo. Však to znáte, kapézetka, čédé, wi-fi... (ty dráhy byly jen chabým pokusem o vtip..)

A jelikož recept na banánové cupcakes dlužím už několika lidem, tady ho máte. 

U nás doma se banány nikdy moc dlouho neohřejí. Kuba je banánový a je to jeho nejvíc nejoblíbenější ovoce. Když nějaké občas koupím, zmizí spolehlivě do několika málo hodin, maximálně do druhého dne. Já naopak moc na banány nejsem. Ovšem těmhle banánovým bábovičkám jsem nadobro podlehla a řadím je momentálně ke cupcakům No. 1. (dýňové cupcaky, plačte...). Už jen ta vůně, která se při pečení line z trouby je omamná. 

Když jsem tyhle dortíky pekla poprvé, použila jsem zhruba poloviční množství banánů. Bylo to dobré ale nebylo to úplně vono. Napodruhé jsem tedy zariskovala a použila dvojnásobné množství banánů na stejný poměr mouky a dalších surovin. Říkala jsem si že už je to možná trochu moc a taky jsem se bála, že cupcaky nebudou příliš držet tvar. Ale nakonec se experimentování vyplatilo.
Cupcaky jsou sice těsně po upečení o něco křehčejší než obvykle a musí se vyndávat z košíčků nebo plechu opatrněji, avšak stojí za tu trochu námahy navíc. Po vychlazení jsou naprosto akorát, nemačkají se, drží tvar a jsou lehounké a šťavnaté. A hlavně - megomegózně banánové! Pokud znáte nějakého banánového maniaka, určitě mu tyhle cupcaky naservírujte, bude nadšen.
Třešničkou na dortu je pak krém, který je díky kondenzovanému karamelovému mléku lehčí a jemnější než krém ze samotného mascarpone, který používám běžně. A v neposlední řadě krém díky mléku získá krásný a reprezentativní lesk a báječně se s ním při zdobení pracuje!

Tak co, už slintáte? Tak pojďme konečně na recept.


Banánové cupcakes s karamelovým krémem 
(na 24 malých dortíků nebo 12 velkých)

Na těsto
200 g mouky (v poměru 50:50 hladká a polohrubá)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
120 g změklého másla
200 g třtinového cukru
2 vejce (o pokojové teplotě)
1 lžíce vanilkového extraktu
4 banány (což je asi 450 ml rozmixovaných banánů)

Krém
500 g mascarpone ( což jsou obvykle 2 vaničky)
3 lžíce karamelového salka
moučkový cukr podle chuti
---
banánové lupínky na ozdobu

Postup:
Alespoň hodinu předtím než se rozhodnete péct, vyndejte si máslo a vajíčka z ledničky.

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na muffiny nebo silikonové formičky si vyložte papírovými košíčky. Pokud nemáte ani formu, ani silikonové formičky, použijte alespoň 2 papírové košíčky najednou na jeden cupcake, jinak se Vám těsto při pečení nehezky rozjede.
V míse smíchejte suché ingredience. Prosejte mouku, pak přidejte prášek do pečiva, sodu a sůl. Dejte stranou.
Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, nejlépe pomocí kuchyňského robotu až do doby, kdy máslo začne mírně bělat. To trvá minimálně 10 minut. Po jednom zapracujte vejce a vanilkový extrakt. Opět šlehejte, asi 5 minut. Postupně přimíchávejte moučnou směs a rozmixované banány a vymíchejte v hladké těsto.
Pomocí velké lžíce těsto rozdělte do připravených košíčků. Košíčky neplňte úplně po okraj, jinak Vám těsto při pečení vyběhne ven. Vyčnívat by mělo ideálně tak půl centimetru košíčku. Vložte do trouby a pečte 20-25 minut do doby než cupcaky začnou zeshora mírně hnědnout. Jestli jsou cupcaky opravdu propečené vyzkoušejte klasickým špejlovým testem. Těsto by se však rozhodně nemělo péct déle než 25 minut jinak se vysuší.
Upečené dortíky vyndejte z formiček a nechte vychladnout, ideálně na mřížce tak, aby mohly zespodu "dýchat".

Mascarpone smíchejte se 3 lžícemi salka a přisypte cukr moučku podle chuti. Už samotné salko osladí mascarpone dostatečně, takže to s moučkovým cukrem nepřehánějte, případně ho vynechte úplně. Zamíchejte důkladně avšak velmi jemně a krátce. Mascarpone má vekou tendenci se srážet a dlouhé míchání mu nedělá dobře. Vše dělejte ručně, mixér tentokrát vynechte úplně.

Krémem naplňte cukrářský sáček a pro zdobení vyberte širokou zdobící špičku. Nakonec do každého zapíchněte banánový lupínek a dejte do ledničky vychladit. 

Moje tipy a postřehy:
  • ještě jednou upomínám, předfázi vyndání vajec a másla z ledničky určitě nevynechejte. Je to sice opruz ale jedině tak bude těsto na cupcakes konzistentní, máslo se spojí s vajíčky a to se následně spojí s dalšími složkami. A z pod košíčků Vám po upečení nebude ukapávat máslo.  Pokud spěcháte, můžete máslu trochu pomoct mikrovlnkou. Buďte však opatrní, pár sekund navíc a místo změklého másla máte potůček.
  • i když jste třeba stejně jako já milovníkem zelených banánů, tady vyberete raději ty přezrálé. Čím měkčí, tím lepší
  • jestli nemáte vanilkový extrakt, dejte tam buď čerstvý vanilkový lusk nebo raději nic. Určitě nenahrazujte extrakt vanilkovým aroma.
  • před zdobením nechte cupcaky opravdu ale opravdu zcela vychladnout. Nespěchejte. Stačí když bude těsto ještě i jen trochu horké a krém se Vám začne roztápět. A to nechcete.                                                                                                                          
  • tohle množství krému i těsta mi vychází naprosto kouzelně přesně na 24 malých dortíků. Je jasné že nikdo z nás neudělá dortíky asi úplně stejně velké ale v tom nejlepším případě by Vám zkrátka nemělo nic chybět ani přebývat. Já tenhle stav kdy mi těsto vyjde přesně na dva muffinové plechy a krému mám po posledním cupcaků tak akorát na lžičku, naprosto zbožňuju.
  • cupcaky můžete jíst hned po upečení avšak o moc lepší jsou vychlazené z ledničky. Třeba na druhý den.
  • pokud nebudete cupcaky konzumovat ihned, doporučuju dozdobit banánovým lupínkem až těsně před podáváním. Lupínek do sebe totiž nasakuje vlhkost z krému a není pak křupavý. Je to sice detail, ale ten dělá přeci celek, že...


Přeju Vám pohodové a úspěšné pečení!





11 komentářů:

  1. To není fér, kupuji si ihned mufiní formu! Ale nevím vůbec co je praktičtější jestli silikon nebo plech, netušíš? :) Jsem banání závislák taky, takže určitě vyzkouším. Banán bread nebo sušené lupínky nemůžu ale ani polknout, hehe, miluju čistý jednoduchý banán, tak jak ho nahého bůh zrodil. :D Tak uvidím, těším a jsem zvědav. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem pro plech! Je to určitě pohodlnější než manipulace s každým tím silikonovým košíčkem zvlášť i když z těch to jde zas líp ven...Já bych řekla že v těhle cupcakes je hodně čistá banánová chuť, takže by Ti mohli chutnat! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, na to že úplně nejsem milovník banánů (dokonce jsem je pár let pro jistotu nejedla vůbec :D) a teď se k nim pomalu vracím, tohle vypadá na ideální příležitost, jak si jejich chuť dokonce i užít :D. Vypadají děsně dobře, trochu jsem si okousala notebook a poslintala písmenka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jim moc nedám...Ale zjistila jsem že je mám raději právě asi víc jako příchuť než jako samotné ovoce. Tak jsem zvědavá co na ně řekneš!

      Vymazat
  4. Vypadají božsky,ale pobavil mě hlavně název :D super nápad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem ráda že bíbísíčka nejsou tak trapné jak jsem si myslela :)

      Vymazat
  5. Bože bože OMG a všickí svatí k tomu - Tvoje zkratka je výstižná a o tom zkratky jsou! Chci Tě mít doma, abychom měli taky tak krásné cupcaky, slintám fakt - jsou nádhernééééé. Tak nevím, jestli ty plánované muffiny budu o víkendu dělat, kam se hrabou na toto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak dopadly muffiny?? Víš co se říká Em, ne? Že muffiny jsou jen škaredé cupcaky :) Tím nechci shazovat Tvé muffiny ale když se na ně dá ta poleva tak to bude holt vždycky vypadat líp. Ale nejdůležitější je stejně chuť! Mě hrozně iritují takové ty krásné cupcaky co jsou ale jinak nepoživatelné, přeslazené a umělé. To raději dobrý a škaredý muffin!!:) Děkuju že jsi tak pěkně ocenila mojí zkratku, jsi zlato :)

      Vymazat
    2. Tyhle cupcakes jsou naprosto boží! Zkoušela jsem a měly nevídaný úspěch. Rozhodně doporučuju vyzkoušet, určitě budu dělat častěji

      Vymazat
  6. Recept zni perfektne. Zejtra testuju. Ja k bananum ale nepouzivam vanilku ale kardamon. Trochu. Vochutnejte. Opravdu to funguje.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥