neděle 30. listopadu 2014

Adventní fotorepport aneb už jsme v tom až po uši

   
Tak se nám ty Vánoce rozjely naplno!
Už se nemusím krotit v počtu Vánočních ozdob a zdálo by se, že mě ve Vánočním běsnění nic nebrzdí. A přesto jsem tento víkend nezdobila tolik, kolik jsem si plánovala. Poslední dny jsem nějaká přelíná. Asi na mě dopadá ta absence světa a jsem unavenější než kdy jindy.


A tak u nás doma ještě nemáme všechny vánoční ozdoby které jsem chtěla, neozdobila jsem perníčky jak jsem si plánovala, nemám vyrobené letošní domácí dekorace a vůbec ale vůbec jsem tento víkend neuklízela.
A hlavně, nemám ještě ani jeden vánoční dárek.
A je to venku.
Jsem vánoční typ a Vánoce mám moc ráda a přece se chovám dost nevánočně.

Víte co, řekla jsem si totiž, že to takhle letos nechci. Vánoce mám tolik ráda že si je prostě chci užít úplně nejvíc. A nechci si je ani trochu kazit! Občas k tomu mám totiž tendenci.
Jsou to takové ty chvíle, kdy si říkám, že abych všechno stíhala tak jak chci, tenhle víkend musím nazdobit perníčky. A hlavně musím už konečně začít shánět a vyrábět dárky! A taky bych měla vygruntovat kuchyň...

Jenomže pak mi došlo, že těch "musím a měla bych věcí" mám už tak dost celý zbytek roku. Tak proč si je přidávat ještě na Vánoce?
"Musím věci" jsou totiž přesně těmi, které nám kazí předvánoční čas a důvodem proč tolik lidí Vánoce vyloženě nesnáší a posílá do pekel. Musí shánět dárky, musí mít nazdobeno, napečeno, uklizeno...Místo příjemností které mají Vánoce přinášet, nám jen přidávají další "musím", kterých máme už tak celý rok až dost.

Já se letos chci "musím a měla bych věcí" vyvarovat co nejvíc. Dost mi totiž ten předvánoční čas kazí a když zdobím perníčky protože musím místo toho že bych opravdu chtěla, stejně si to neužiju. Tak proč to dělat. Ztrácí to smysl...
Vlastně se nic nestane, když ty perníčky letos mít nazdobené nebudu. Pěkné jsou i tak. A jestli je nazdobím, tak jen tehdy, když se mi bude opravdu chtít. 
A taky jsem se rozhodla, že ještě víc zredukuju množství dárků. I kdyby ode mě měli ostatní dostat třeba jen doma vyrobenou maličkost. Nakupování dárků z povinnosti a shánění něčeho jen proto, abych pro toho druhého něco měla, totiž opravdu nemám ráda. A nevím, proč by Vánoce nemohly být úplně bezdárkové, pokud to tak budeme cítit. Nevím jak vy, ale já letos nemám ohledně dárků vůbec jasno. Spíš mám takové "dárkové temno." Nic mě nenapadá a když na to začnu myslet, chytá mě akorát tik z toho, jak mě nic nenapadá.

A tak i Vám přeju, ať děláte o vánočním čase co nejvíc "chci věcí" a nejlépe žádné "musím věci" .
Třeba nebudete mít tolik druhů cukroví ale pečení toho jednoho či dvou si opravdu užijte. A když budete pro někoho shánět dárek protože mu musíte prostě něco koupit, tak mu raději nic nekupujte. Opravdu chcete darovat dárky z povinnosti? Takové stejně za moc nestojí. Kupte nebo vyrobte dárky jen pokud opravdu chcete toho druhého obdarovat. Zkuste si představit že letos někomu řeknete: "Nemám pro Tebe dárek, protože se mi nechtělo nic shánět". Hrozné, že?
Ale darovat dárek i když se nám nechce je stejně hrozné, neupřímné a nepotěšující. Nemusíte dávat dárek někomu, jen proto že on Vám něco dá. Stejně tak můžete obdarovat člověka od které ho nic nečekáte. A sami se neciťte špatně když Vám dá dárek někdo, pro koho nemáte nic zase Vy. 
Přesně takhle povinnost dávání - přijímání, nás tak svazuje. 
Dovolte si být letošní Vánoce svobodní! Užijte si krásu opravdového dávání a příjímání. Toho upřímného. 

Ale teď mrkněte na náš prvoadventní víkend, který nebyl dokonalý, byl vlastně dost "proleželý" ale naprosto pohodový... Učím se rychle :)

   Dneska jsem se snažila asi půl hodiny naštelovat naše světelné koule tak, jak jsme je měli loni. Vůbec to nechápu, asi jsme museli mít jinou šňůru nebo co, protože ty kuličky prostě stejně dát prostě nejdou! Záhada....
A tak jsem se na to vykašlala a raději uvařila oběd podle posledního čísla Apetitu. Čtvrteční jídlo v neděli. Jsem to ale rebel :)


Bylo to moc dobré a rychlé batátově zahřívací. Jen nechápu, že to jídlo vypadá vždycky v časopise o tolik líp, než pak na talířy...Stává se Vám to taky? :)



Na stůj jsem naservírovala hotové (neozdobené) perníčky protože čerstvé stejně chutnají stejně nejlíp. A jestli nevydrží do Vánoc, nevadí.
Myslím, že letos upeču už asi jen nějaké to linecké, od mamky vyprosím vanilkové rohlíčky a pak se možná pustím do nějaké té improvizace. Jestli máte tip na nějaké Vaše oblíbené super cukroví, sem s ním. Letos jsem zcela otevřená novým nápadům.


A než na mě padla totální lenora, stihla jsem alespoň ojínit naše větvičky. 

Před...


... a po:


 Bělila jsem bílým sprejem, Loni to bylo akrylkou. Sprej byl o moc pohodlnější a "zasněženo" jsem měla asi za 3 minuty. Doporučuju....Jen je třeba sněžit venku.

Za poslední dva dny jsem viděla asi tak 48 adventních věnců. Měla bych se s tím naším taky pochlubit. Ale nejdřív Vám musím říct tajemství. A to takové, že ten náš adventní věnec už pár let není vůbec věncem. Je destičkou, kterou mi vyrobil Kuba a já do něj jen každý rok nasoukám svíčky a většinou dozdobuju jen mašličkama. Naštěstí jsem zjistila, že jsme vlastně dost in, protože jednoduché adventní věnce, které vlastně vůbec věnci nejsou právě dost frčí. Jaká úleva...


Na poličce se objevili vánoční "lízátka" z loňska...


...a velmi pohodovou a adventní polohu zaujal i Joey.


Po batátovém oběde jsme se všichni vydali ven. Říkala jsem Kubovi, že si to jmelí raději koupím, ať nikam neleze, že ho seškrabovat ze země fakt nebudu. Naštěstí jsme na konci procházky narazili na strom, kde rostlo dost nízko...UF!


Úlovek...


A kdo pozná co bude až bude tohle?
Letos to vypadá, že nám ty bezjehličnaté Vánoce opravdu vyjdou. Ale o tom zas až příště...


Teď už zbývá jen pozdrav od (již Vánočně naladěného) Elvina...


...a první zapálená Vánoční svíčka přeci!


Mějte ten adventní čas co nejkrásněji pohodový, užijte si zbytek provoadventní neděle a já (až se dokopu) tak tu budu příště s článek o mých letošních home-made ozdobách, které jsem si letos (ne)stihla vytvořit.  A budu mnohem míň líná, více přívětivá a vůbec celá kzulíbání, fakt že jo!! :)

Mějte se famfárově!


11 komentářů:

  1. Nechápu jak to děláš, ale vždy v článcích udeříš hřebíček na hlavičku, máš na to talent! :) My dárky vůbec neřešíme, když jsou, tak jsou, když nejsou, tak nejsou, nejlepší je si dávat dárky celý rok, než jednou ročně a navíc blbost. Vánoce bez materiálních dárku by byly geniální, místo toho by mohl být povinný výlet. Perničky taky nezdobím, se mi nikdy nechce a jmelí ze stromu je lepší než kupované, je to sranda ho lovit. Jsem zvědavá na strom bez jehličí ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já jsem většinou s kvalitou svých článků celkem nespokojená, příjde mi že to hrozně odbývám takže opravdu děkuju :) A hlavně mi přijde že když píše člověk článek v takové né úplně správné spisovatelské náladě (jako teď naposled), tak to jde hrozně poznat a v těch písmenkách se to projeví. Ale aspoň je to autentické že jo. Nemůžu psát pokaždé jen ve sluníčkovém rozpoložení. Povinný výlet zní moc dobře, daleko líp než povinné dárky. Myslím, že není vůbec špatný nápad něco takového o Vánocích zavést a udělat z toho tradici. Tvůj vánoční přístup se mi obecně moc líbí :)

      Vymazat
  2. Joey to vyřešil nejlíp ;o).
    Já to letos taky neřeším a rovnou se přiznávám, že ty perníčky ani péct nebudu :D. Každý rok je dělám, ale letos na to fakt nemám buňky... A zjistila jsem, že je to vlastně jedno, vždyť o to o Vánocích vůbec nejde! Taky je miluju (perníčky i Vánoce) ale zblázním se kvůli nim? Ne, letos fakt ne! To samé s dárky... Daleko radši budu za to, že uvidím všechny co vidět chci, užiju si s nimi spoustu zábavy, budu čučet na pohádky a bude to pohoda...Takže jsem s tebou, nic neřeším, ono to nějak dopadne... ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super Denčo, máme to letos dost podobně;) Mě to cukroví stejně chutná vždycky nejvíc při pečení a mám ráda tu atmosféru. Zbytek Vánoc mu ale moc nedám, přece jen je všude a čím víc ho sníme tím víc se pak po novém roce dřeme abych ho vypotili. Proto ho raděj peču už teď a budem konzumovat postupně a polehoučku (snad :) užívej si vánoční čas!

      Vymazat
  3. Zase jsi to tak krásně trefila na hlavičku, přesně tak nějak teď já žiju "vánočně", však jsem Ti u sebe práskla i to, že jsem zapomněla pověsit ten věnec. A děsí mě ten okamžitý nástup shopingománie...a taky jsem si zakázala slovo musím!!!!! Fakt neopičím se...jenže u mě je to celkově životní must have nejen o vánocích, ale pak to tak vypadá, že místo cukroví peču mafiny a místo ozdob koukáme s holkama na big bang anebo zírám na Sherlocka :-))), ale svíčky mám jupííí. Dárky jsem letos vyřešila dost zásadně, holky nejsou malý, vybraly si samy, máma to jen zacáluje...+ nějaké překvápko podle toho nad čím v obchodech óchaly nejvíc, nemíním pořád honby za dárky, chci si užít atmošku a je úžasný, že je takových lidí a mladých čím dál víc. Užijte si nádherně to nemusení, a hlavně jen samé chtění :-DDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na téhle době mám ráda jednu věc a to je nakupování na internetu, báječný vynález :) Do obchodů mě před Vánoci nikdo nedostane. Mě akorát u těch praktických dárků kdy si vybere ten druhý opravdu to co chce, trochu mrzí absence toho efektu překvapení a toho těšení které prožívám než to dotyčný rozbalí. Je fakt, že koupit takový dárek a opravdově se trefit je dost těžké. Asi letos budeme taky spíš praktičtí i když nějaké to maličké překvápko bych zařídit chtěla. Tak si krásně užívej čas nemusení u svíček a náhodou muffiny místo cukroví je super rebélie, taky jsem měla jednu dobu trochu problém s cukrovím a na Vánoce pekla radši cheesecaky, Teď se k tomu cukroví opět ráda vracím. Je to pěkná tradice a oceňuju tu vůni a chuť která mě vrací do dětsví. Jen mi k tomu stačí 2, 3 druhy upečené s radostí a už se nehoním za tím mít co nejvíc druhů...

      Vymazat
  4. A zapomněla jsem - fotka Joeyho je NEJ!!!!!!!!! :-***

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeho pozice jsou někdy až neskutečné, je to takový rozmlsaný pes :)

      Vymazat
  5. Mám hodně podobné pocity. Taky jsem si před nějakou dobou řekla, že letos udělám vše pro to, abych si co nejvíc užila tu vánoční atmosféru, protože loni jsem se úplně zbytečně nechala strhnout těmi stresy v okolí, a pak toho jen litovala. Teď mi bohužel to "těšení se" překazila jedna nečekaná smutná věc, co se nám stala v rodině, o to víc ale člověku dojde, jak na těch dárcích a úklidu a hromadě jídla nezáleží. Tak si jen dělám radost postupným zdobením bytu, sleduju zimní filmy a okukuju světýlka v ulicích.

    P.S. K tomu cukroví - loni jsem poprvé pekla Čokoládové válečky s chilli a všem chutnaly.
    http://www.recepty.cz/recept/cokoladove-valecky-s-chilli-paprickami-156676

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za recept! Vypadá dobře, originálně a pálivé, to my rádi!:) Zkrátka ideální adept na letošní nový cukrovinkový kousek! Ono je právě hrozně lehké do tohoto kolotoče spadnout. A ani to tak nemusí být spadnutí jako drobné upadávání které nám ten vánoční čas kazí. Přeju ať se smutná věc brzy překoná a je jen lépe!

      Vymazat
  6. Já jsem letos tak moc dělala, co jsem chtěla až jsem nedělala skoro nic :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥