čtvrtek 30. října 2014

Kraď jako umělec!


Vždycky jsem si myslela, že dokud mě jednoho dne neosvítí duch svatý a nepříjdu na svět s nějákým novým a geniálním nápadem, budu tu jen tak tiše sedět, dělat pořád dokola svoji nudnou práci nebo v lepším případě kopírovat něco, co už tu tisíckrát bylo.

 Ale já kopírovat nechtěla. Stejně jako jsem nechtěla vyplnit celý svůj život rutinní prací pro systém. Chtěla jsem tvořit. Něco svého. Originálního.
Jenomže každý Vám cpe do hlavy že dneska musíte na trh přijít s něčím novým pokud chcete uspět, pokud chcete podnikat, pokud chcete prodat...Být prvním, zaplnit "díru na trhu". 
A v neposlední řadě nejdřív dokonale zmapovat a následně setřít svou konkurenci...

A jak to tak bývá, očekávané osvícení nepřicházelo.
Občas jsem sice měla pocit, že jsem něco objevila. A občas jsem na něco nového skutečně přišla. Geniální nápad a jen můj! Nebo Kubův. Nebo náš!

Jenomže pak jsme stejně většinou zjistili, že už ten stejný nápad před náma někoho napad. Někdo jiný už udělal podobnou skříňku, vymyslel stejný zlepšovák, zkombinoval totožné prvky nebo že ten "náš" podnikatelský záměr už dávno někde běží.
A to pak vede k velkému nedorozumění. Ten nápad byl přece náš, vycházel opravdu z naší hlavy. Nikoho nekopírujem! Ale nikdo nám to neuvěří... A hlavně, už zase nejsme originální.
A to je k vzteku.
NIC nového prostě už vymyslet nelze! Sakra...

Týká se to všeho. Psaní knih, blogu, navrhování oblečení, vaření jídla nebo vymýšlení receptů, stavění nábytku, vytváření nových módních kreací, skládání hudby...

My všichni jsme přišli na tenhle svět pozdě. Všechny příběhy už byly vyprávěny, všechna slova vyřčena, všechny melodie složeny a všechny pocity prožity a popsány...

Frustrace...


Jenomže pak mi došlo, že tenhle přístup je vlastně taková honba za vlastním ocáskem který se nikdy nedá chytit.

Protože když budu chtít za každou cenu tvořit jen něco zcela nového, nevytvořím nikdy nic.


K tomuto zjištění mi dopomohla i tahle kniha,

Dá se totiž říct, že nic z toho co děláme není originální. 
Nebo taky že úplně všechno co děláme, je  originální a jedinečně. 
Ať řekneme to či to, máme vlastně pravdu.

Každý z nás píše vlastní příběh. Originální přesně v takové míře, jako jsme my sami.
Pokud žijeme opravdu svůj život a ne život někoho jiného. Pokud jen neopisujem a nenapodobujem. 

V knize Kraď jako umělec se píše že, špatný umělec bere od jednoho, dobrý od mnoha, špatný umělec opisuje, dobrý přetváří.


Autor místo slova bere užívá slova krade. Což knížku dělá zajisté o dost zajímavější. Slovo krádež by se totiž dalo v kontextu vět úplně v klidu nahradit slovem inspirace. Ale to by neznělo tak kontroverzně a nejspíš se tak dobře neprodávalo.

Celý náš život je souhrn zážitků, podnětů a informací, které se k nám dostanou. A to všechno, v našem originálním pojetí vytváří příběh úplně nový. Každý den vidáme spoustu věcí. Vybíráme z nich ty co se nám nelíbí, a z toho co se nám líbí, si vytváříme vlastní osobní prostor. Svůj malý vesmír.

Musím říct, že tohle zjistění mě dost uklidnilo a osvobodilo.
Stačí být "jen" sám sebou, otevřít svou mysl a nasávat. (a raději teda inspiraci než tequilu, viz.bod 9 v knize)


Takhle knížka mi pomohla zase o kousek blíž k vnitřnímu klidu a pohodě. Pomohla mi uvědomit si že nemusím být dokonalá. Ani já, ani moje práce. Nemusím umět všechno hned a můžu (měla bych) dělat chyby! Pomohla mi uvědomit si, že není stresující fakt, že všechno na světě už bylo objeveno. Je to vlastně skvělé. Teď to stačí jen vzít a vytvořit si z toho vlastní příběh. Ať už píšem, malujem, hrajem, šijem, vaříme, oblíkáme se, stavíme nebo prostě jen žijem. Protože každý z nás by měl žít svůj život kreativně.  

Inspirujte se (či kraďte, jak chcete), vezměte to, co jste si zamilovali, spojte to nebo přetvořte. A pošlete dál světu. Protože on na to čeká. Protože Vy jste jedinný originál na celém světě a nikdo jiný to nemůže udělat stejně! A tak dáte světu něco nového. Dáte mu sebe.

A konkurence najednou přestává existovat...

Četli jste tuhle knížku? Co si o tom myslíte vy?

Pac ♥

Pées: A až zas budete někomu radit, nezapomeňte na tohle:

9 komentářů:

  1. Knihu znám, ale nečetla celou, asi budu muset zakoupit. Každopádně já mám opačný problém, už několikrát se u mě někdo nenápadně inspiroval tak, že to obšlehl i s názvem výrobku. Mám teď doma ušitý parádní batoh, co jsem vymýšlela celý týden a mám strach ho vytasit na net, protože v mém oboru se vyloženě na nápady stojí fronta. Není jednoduché se nad to povznést, ještě když to zkopíruje přímo někdo, kdo s tebou chodí na pivo a dá to pod cenu. To už je na vraždu. :D Naštěstí se to snažím právě celé stavět na kresbách a ty nikdo zatím kopírovat neumí. Celkem lituji ty co dělají jen pouhé řemeslo, například šijí, tam se nic moc vymyslet nedá a každý stejně šije podvědomě co zrovna frčí. Pak to taky na marketech vypadá, ob stánek ty stejné hadry. Brala bych knihu s návodem jak nebýt vztahovačný cholerik ke svým nápadům, ale řešení je pro mě asi stejné: Budu taky kopírovat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslíš že těm "zlodějům" to přineslo prospěch? Podle mě je originál prostě jen jeden a takovýhle chytráci co jen prachsprostě kradou a kopírují výrobky stejně nemůžou uspět...alespoň v to doufám!! A Tvoje tvorba je tak atypická a originální že snad zkopírovat ani nejde...Já právě přemýšlím, že bych se naučila trochu šít a rozšířila naše nábytkové portfólio i o bytové doplňky. Příjde mi že těch nápadů mám v hlavě hodně ale co já vím, jsem řemeslník - amatér. A je fakt že konkurence je v téhle "šicí oblasti" obrovská ...Ale je to vůbec konkurence?:) Možná je to fakt všechno jen o přístupu...jet si jet "to své" a víc neřešit. Tak něják doufám že lidi stejně nakonec poznají originalitu a dobře míněný záměr. Ale možná jsem jen děsně naivní...A jsem hrozně zvědavá na ten batoh! ;)

      Vymazat
  2. Hehe, víc než samotný obsah mě láká ten jazyk, font a design. :) Nicméně s Kleonem se tento týden roztrhl pytel, respektive s jeho novější knížkou Ukaž, co umíš. To by se Ti třeba taky mohlo líbit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je pěkná jak uvnitř tak na venek. V interiéru jí to sluší :) Já měla tenhle článek rozepsaný víc než 14 dní takže je to spíš náhoda. O té nové knížce už jsem slyšela, zajímalo by mě jak moc se tam Kleon (ne) bude opakovat takže se na ni určitě podívám :)

      Vymazat
  3. Tak jdu zase do lesíka načerpat síly, protože jak v lese opravdovém tak tom virtuálním je to natuty, že mě obohatí. A sotva kouknu na první článek nejspíš z mnoha, které jsem prošvihla, tak žasnu - oni mi v tom lese snad čtou myšlenky! Ale je to tak, že prostě každý, kdo chce tvořit, chce být origoš a chce se tím nedejbože živit !-) tak ho tyhle myšlenky napadají. Knížka vypadá skvěle, jdu určitě do ní - píšu Ježichovi :-). Já už třeba začala číst různé zahraniční blogy a motivační články, jak a co....a s tou originalitou jsi to vystihla přesně. Koukněme na fler, kde je tisíc originálů :-D a je nám jasno, tam se kopíruje a vykrádá až to pěkný nejni, a jakmile něco vymyslíš, už zas někdo číhá, kdo by vykradl Tebe :-),ale to by člověk fakt nemohla publikovat nic a stejně nikdy nemá člověk jistotu, že neobjevuje objevené - ale ta odlišnost je právě v tom osobitém příběhu, přístupu k zákazníkovi atd, v talentu, zpracování, nadšení..... - a to už je jasňačka origoš.
    Moc pěkný tip na knihu a článek! díky. Les nikdy nezklame, páč jsou v něm fajn lidi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emko, ty vždycky dokážeš tak krásně potěšit! :) Taky si myslím (doufám) že to je tak jak píšeš. Můžou Ti ukradnout nápad, okopírovat výrobek ale Tebe a Tvůj příběh vzít nemůžou. Je to asi jako s kopiemi drahých tašek a kabelek na tržnicích. Vypadají stejně, svoji klientelu si najdou ale originálům stejně konkurovat nemůžou. Asi to chtěl pan Kleon touhle svojí knížkou říct. A nesdílení svých nápadů a výrobků podle mě není řešení, tak člověk ubližuje jen sám sobě. Bez toho risku to zkrátka nejde. Nevím jak Fler, mám s ním jen dobré zkušenosti a denně tam objevuju spoustu nových originálních tvůrců. Na kopie jsem snad ani nenarazila. Ale to bude asi tím, že vždycky když mě něco zaujme, koukám hned i na kompletní tvorbu, na příběh onoho výrobce a až pak nakupuju. Pées: Dám Ti jeden tip který bych Ti asi neměla říkat ale v té knížce je tak málo písmenek že pokud nechceš čekat na Ježocha, mrkni do ní v knihkupectví, dá se přečíst celá asi tak za 15 minut :o)

      Vymazat
    2. :-))))))) díky za ten tip !-))).........Fler se celkově strašně vyprofiloval za tu dobu, co ho sleduju a je tam spousta úžasných tvůrců, jen kolikrát zírám a i k vám si ráda zajdu na návštěvu :-), je to dost ojedinělý server to se musí nechat a lidi si už zvykaj chodit kupovat origoše k "osobnostem" a ne jen tisicáté kopie něčeho....já mít tolik peněz, tak podporuju jen ty umělce fakt!!! A máš pravdu s tím kopírováním !-) já se toho nijak neobávám :-D, někde jsem četla že kopírování je nejvyšší forma lichotky hehe

      Vymazat
  4. Každý kopíruje každého, najmä na internete....
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kopíruje nebo inspiruje? Blogy tu přeci jsou především pro inspiraci. A proto je podle mě důležité odlišovat a rozpoznávat ty, kteří jen kopírují od těch co se především inspirují a tvoří z nabyté inspirace dál...

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥