čtvrtek 23. října 2014

Jak jsem si vyrobila vlasovou masku na podporu růstu vlasů

Já a vlasy. 
Nekonečné téma.
Už jsem do nich vložila tolik úsilí a peněz.A to jen proto, že jsem chtěla být před pár měsíci na pár měsíců maximálně červeno červená.

O vlasové vodě, kterou jsem si vytvořila v létě jste mohli číst tady. Pořád ji používám. Používám taky pravidelně kopřivový oplach a občas na ty vlasy hodím nějaký olej.

A stejně mi to nestačí a pořád koukám čím bych těm svým vlasům ještě prospěla. Je to momentálně taková moje achillova pata a tak když někde narazím na nějáký "zaručený zázrak", většinou neodolám. Co Vám budu povídat, tahle patička mě zkrátka stojí dost peněz.
A tak jsem raději začala víc studovat složení jednotlivých masek a to, jestli za to stojí opravdu stojí. Testuju a hledám v čem tkví to pravé tajemství rychlého vlasového růstu. 


Projela jsem spoustu fór, diskuzí a odkazů. A došla jsem k následující vlastní teorii. 

Takové že s ničím jiným než přírodním to stejně nemá smysl. 
Víte, o "hnojení" vlasů chemickými přípravky z lékáren a jiných "zaručených zdrojů" si myslím něco podobného jako o chemický hnojivech pro rostliny nebo antibiotiky vycpaných kuřatech. Jo, třeba mi ty vlasy vyrostou rychleji, ale za jakou cenu?

Ta "přidaná hodnota" oproti přírodě se přece musí někde projevit. V krátkodobém měřítku to bude asi fajn a rychlejší (stejně jako tomu je u rostli nebo kuřat), ale v tom dlouhodobém? Musí pak přece zákonitě dojít k oslabení vlasů, které budou z takového rychlého a nepřirozeně vyhnaného růstu v šoku...Zkrátka něco za něco.

A protože už svým vlasům nechci ubližovat, protože už chci konečně zase dlouhé vlasy (nejlíp už navždy), rozhodla jsem se pro přírodní cestu i za cenu delší čekací lhůty.

Začala jsem studovat přírodní cesty k tomu, jak dosáhnout dlouhé a husté hřívy. A vždycky mi z toho vyšlo to samé. Oleje a prokrvení vlasové pokožky. Pokožku už prokrvuju svojí kopřivovou vlasovou vodou. Většinou mezi mytím, kdy mi dokáže vlasy ještě i trochu přiosvěžit. Ale chtělo to ještě něco na vyživení a promaštění (přeci jen mám ten alkohol ve vlasové vodě tendenci něčím vyrovnávat).

A pravidelnou masáží vlasové pokožky vhodnými oleji prý můžeme dosáhnou doslova zázraků! Olej rozpouští usazeniny u vlasových cibulek, které způsobují pomalejší (nebo úplně zastavují) růst vlasů, oleje vyživují vlasovou pokožku díky čemu se pak netvoří lupy a oleje taky eliminují maštění vlasů ("promašťovací paradox"). A to všechno já potřebuju!

Zároveň masírujete vlasovou pokožku což je samo o sobě prý veleúčinné. Já svůj masážní rituál navíc završuju použitím Tangle Teezeru, který mi pomůže olej rozprostřít do všech vlasů a vlasovou pokožku dokáže promasírovat jako nikdo jiný.
Jasně, je to trochu patlačka, ne vždycky se mi do toho chce a vyžaduje to určité úsilí. Ale věřím že co svým vlasům dám, to mi taky vrátí. (a běda jak ne!)

A teď už se mrknem na to, které oleje jsem do své domácí vlasové masky použila já.


Snaž žádným přírodním olejem lisovaným za studena nemůžete nic zkazit. Každý však pomáhá trochu jinak a jejich spojením můžete namíchat ten nejblahodárnější vlasový koktejl. Ale nebála bych se smíchat i to, co máte zrovna doma a klidně si trochu zaimprovizovat. Pokud aplikaci doprovodíte masáží pokožky, hlava i vlasy Vám poděkují v každém případě.

Já však svůj "koktejl" nutně potřebuju co nejúčinnější a tak jsem po následném studiu smíchala tyto oleje:

Avokádový olej
Ne nadarmo je obsažen jak v mém vlasovém zázraku, tak v téhle masce. Avokádo je vysoce hydratační a regenerační a obsahuje spoustu zdravých tuků což určitě víte. Na vlasy naprostá nezbytnost.

Sezamový olej
Je další z olejů, který se na vlasy velmi, VELMI doporučuju. Jeho pořizovací cena je navíc přiznivá tak proč to nezkusit. Tenhle olej kromě regenerace napomáhání prokrvení vlasové pokožky a navíc slibuje prevenci proti předčasnému vzniku šedin (!) . Zejména v Ajurvédě je vysoce opěvovaný. Indické ženy ho používají na vlasy velmi rády. A víte jaké mají vlasy indické ženy, že jo...!!

Jojobový olej
Je obecně jeden z mých neoblíbenějších olejů (i když je to teda vlastně vosk). Používám ho moc ráda na obličej protože mi neucpává póry a je lehoučký. Není nejlevnější a tak si ho šetřím, přesto jsem neodolala použít ho i do mé vlasové masky. Díky jeho lehké konzistenci se z vlasů obecně vymývá nejlíp a zároveň by se měl dostat hodně, hodně hluboko do struktury vlasů. Tak daleko, kde se jiné oleje už nedostanou :) Svoji masku jsem tak tímto olejem alespoň trochu "odlehčila".

Kokosový olej
Je asi nejznámějším a nejpoužívanějším olejem na vlasy ( snad vedle olivového). Do karet mu hraje jeho dobrá pořizovací cena a krásná vůně. Vyživuje, hydratuje, je to zkrátka takový univerzál. Údajně má navíc schopnost snižovat ztrátu proteinů ve vlasech a tím zmírňovat jejich vypadávání. Když jsem se tohle doslechla, nemohla jsem ho vynechat.

Svoji vitamíny napěchovanou masku jsem ještě dovršila použitím Rozmarýnového a Vavřínového esenciálního oleje. 

Rozmarýnového proto, že je obecně známo že prokrvuje. A  jak jsem vypozorovala, nechybí snad v žádné přírodní prodávané masce na podporu růstu vlasů. Navíc má prý opět schopnost podporovat prevenci předčasného šedivění a mírně vlasy ztmavuje (což se dá ale asi očekávat spíš u výraznějšího použití než je pár kapek z EO).
 Já mám tenhle svůj Rozmarýnový esenciální olej z květinářství a myslím že to nebude úplně frst-class kvalita a tak Vám doporučuju spíš tento z Bioaromy, který bude určitě lepší volbou.

Vavřínový esenciální olej jsem si pak pořídila a přidala především kvůli jeho schopnosti regulovat maštění vlasů. Je sice dražší ale dá se nakapat třeba i do šamponu, který běžně používáte a proces "nemaštění" tak ještě víc podpořit. Protože komu by se chtělo pořád si mýt vlasy. Mě teda ne!


Výsledný poměr olejů a EO byl pak spíš výsledkem experimentu než erudovaného výzkumu. Smíchala jsem zkrátka všechny oleje ve stejném poměru a do toho množství (velikosti plné lahvičky od Růžové vody) nakapala asi 20 kapek Rozmarýnového a 20 kapek Vavřínového esenciálního oleje. Ale asi by to sneslo i víc...

Masku používám někdy večer (když se mi chce a to se mi poslední dobou upřímně spíš nechce),zavážu vlasy do culíku a nechám působit celou noc. Masky není potřeba velké množství takže si ani nijak znatelně nezamažu polštář. Ale pro zichr můžete přehodit ručník... Mě se ale s ručníkem blbě spí, to si raději častěji vyperu polštář.

Nejlepší je vlasy před aplikací trochu navlhčit (spotřeba masky pak není tak veliká) a olejovou masku mírně nahřát. Díky tomu pronikne ještě hlouběji do vlasů a ten rozdíl je opravdu znát.

Pokud provádím aplikaci přes den, zabalím vlasy do ručníku a proces zahřívání tak ještě víc podpořím. Takhle mi stačí nechat masku na vlasech třeba jen hoďku. Musím přiznat že druhou možnost využívám poslední dobou častěji jelikož se mi většinou už večer prostě nechce a navíc je mi jasné že olejová hlava není zrovna něco vedle čeho by chtěl můj Kuba pravidelně usínat. 
Maska se vymývá celkem dobře ale přeci jen to chce trochu víc úsilí než obvykle. Pokud používáte klasické šampony, nebudete mít nejspíš problém. Ale v případě přírodních šamponů doporučuju vzít celou hlavu fakt důkladně a určitě nadvakrát.

Jo a masku používám tak jednou týdně, alespoň. 
Ideálnější by bylo samozřejmě před každým mytím vlasů, ale na to jsem prostě moc lenoch.


Málem bych zapomněla na účinky pro které to všechno dělám, že jo!

Masku používám asi 2 měsíce a účinky se projevují zcela podle poctivosti používání. Při pravidelném používání jsou vlasy o poznání zdravější a efekt "koštěte na hlavě" je eliminován. Taky mám pocit že mi začínají rašit nové vlásky i když na druhou stranu mi poslední dobou vlasy dost vypadávají. Což ale přikládám jednak podzimu, jednak stresu a taky tak trochu doufám že se moje vlasová výbava konečně obnovuje a staré vlasy jednoduše přenechávají místo těm novým :)

Stejně jako u kopřivové vody zkrátka říkám - Moudřejší budu až s časem. 

Ale téhle svojí kombinaci - Vlasové kopřivové vody a Olejové masky, prostě věřím!! :)

Používáte taky oleje na vlasy? A mícháte si vlastní "Elixír" ?

Pac ♥

15 komentářů:

  1. Vlasy .... donedávna moje noční múra a to doslova. Po zdravotním problémech mi začaly rapidně vypadávat, ale opravdu moc (500 vlasů denně, musela jsem počítat, protože do 100 vlasů denně je to v normě). Řešila jsem to samozřejmě nejdříve přírodní cestou, ale marná moje snaha. Skončila jsem u primáře kožního a po půl roce velkého trápení mám hlavu opět obrašenou podrůstky. Vivat biostimulační laser a věř, že v tu chvíli mi bylo jedno jak zabráním mohutnému padání vlasů (no úplně jedno ne), ale kopřivová voda neměla sebemenší šanci. Výborný na vlasy je arganový olej a nedám dopustit na vlasové přípravky zn. Agronatura. Jsou sice dražší, to jo, ale ty vlasy po nich nemají chybu a stačí poměrně malé množství. Slovíčka anti age bych si nevšímala :-) Obsahují výtažky meduňky a po všech tuhých přírodních zázracích se jsem opět vrátila k nim. Tak to jen moje zkušenost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, kdybych na tom byla takhle extrémně tak už jdu asi i do toho laseru...a nemyslím si že by to bylo vyloženě něco špatného i když o tom moc nevím. Držím palce ať už máš jen krásnou hřívu! Já měla na mysli spíš různé chemické prostředky prodávané v lékárnách atd. které bychom si měli lít na hlavu. No, každopádně doufám že na laser nedojde a vystačím si s oleji a bylinkami. Koukala jsem v rychlosti na tu Agronaturu, vypadá lákavě a mají moc pěkné obaly :) Ono je toho na trhu ale tolik a každý doporučuje něco jiného...právě proto jsem ráda že si můžu vlastně něco podobného, ne-li stejného vyrobit doma..

      Vymazat
  2. Já mám celkem osvědčený zábal a to z bílku a majonézy, popř. trochu olivového oleje.. Ale jelikož je na to také lenoch, tak mám celkem ráda i balzém z Manufaktury :-) Tento elixír musí být moc dobrý, zaujal mě! :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty vlasy se toho dá napatlat fakt hodně a bílek s majonézou musí být velehydratační. Mě šlo tentokrát spíš o něco co by prospělo mojí vlasové pokožce a čím bych ji mohla pravidelně masírovat s vidinou rychlejšího růstu .., A popřípadě s tím jít i spát :)

      Vymazat
  3. Zkoušela jsem kokosový zábal, olivový zábal a experimenty medovejcové, neviděla jsem žádný rozdíl, zábal se jednoduše vymyl šampónem a jako bych tam nic neměla. :D Chci něco nesmývatelného na hebké vlasy nebo se ostříhám! :) S růstem neporadím, mě rostou naopak rychle jak z hororu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda to se máš! Já chci taky takové hororové vlasy!! :) Tak zkus ještě tohle: http://madeinles.blogspot.cz/2014/07/muj-vlasovy-zazrak-z-lednicky.html. Mě to vlasy i umývá takže už to nemusím smývat žádným šamponem a díky tomu ta hydratace ve vlasech zůstává. Páč problém bych viděla buď v tom šamponu, který Ti vlasy následně zas příliš odmastí anebo v aplikaci na suché vlasy. Někomu to nevadí ale je fakt že při pravidelné aplikaci olejů jak na pleť tak na vlasy může dojít spíš k opačenému (vysychacímu) efektu..

      Vymazat
    2. Mám nakoupených 5 avokád a jestli mi ani to nepomůže! Tak se šmykám! :P Mám to natřít na mokrý, ručníkem utřený nebo vysušený vlas? :)

      Vymazat
    3. Ty jo:) Já myslím že u té masky s avokádem je to celkem jedno, ta maska je sama o sobě dost tekutá tak namáčet ani nemusíš...držím palce!:)

      Vymazat
  4. Mě rostou vlasy rychle a jsem s nimi spokojená ale i tak jim čas od času dopřeju nějaký ten olejíček - u mě je ale problém ten že pak musím vlasy umývat pořádně a třeba na 2x a tím se mi vymývá moje milovaná barva takže to nedělám tak často a spíš sáhnu po kondicionéru nebo masce, kterou plácnu na mokré vlasy po mytí, spláchnu a tradá výsledek je tu :-) O kokosovém oleji jsem právě četla že není dobrý pro barvené vlasy, protože se pak barva rychleji vymývá tak ten moc nepoužívám... taky by mě zajímalo jestli je u olejů na vlasy obdobné použití jako na pleť. Pleť musí být před použitím navlhčená a myslím že u vlasů by to mělo být stejné - co si o tom myslíš?
    Deni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom kokosovém oleji jsem to taky slyšela, tak na tom asi něco bude. Určitě je obecně lepší dávat ty oleje na navlhčené vlasy nebo obličej! U obličeje by mě to už ani jinak nenapadlo...Já myslím že je to spíš o té četnosti. Když dáš olej na suchý obličej jednou, tak Ti to taky hned kůži nevysuší ale stačí to tak dělat třeba týden v kuse a člověk je jak sušenka...Ten olej sice vyživuje ale zároveň vytváří nepropustnou vrstvu. A když sen ta přirozená vlhkost z kůže (vlasů) vypotřebuje, tak už tam nic nezbyde, další vlhkost zvenčí se tam nemá jak dostat a začne docházet k vysušování...To je alespoň moje skromná teorie :) Takže jednou, dvakrát klído ale obecně určitě raději nanášet na vlhké vlasy i obličej...Mě u téhle masky ale ani tak nejde o péči délek vlasů jako spíš vlasové pokožky takže ji používám vyloženě na tu masáž skalpu a pak jen zbylých pár kapek vtírám do délek ...;)

      Vymazat
  5. Teda, jsi fakt šikovná. Tohle budu muset taky zkusit, na podzim mi dost vypadávají vlasy :-/ www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš co je nejlepší? Že na tuhle výrobu není šikovnosti vůbec třeba :) Podzim je v tomhle zrádný.....Ještě jsem někde četla že prý dochází k většímu padání a výměně vlasů okolo 27.roku života. Takže já to svádím i na to, zůstávám optimistická a těším se na lepší zítřky s bujnou kšticí!! :)

      Vymazat
  6. Musím říct že opravdu okolo 27 roku vlasy extrémně padají. Mě se tak stalo když mi bylo těch 27 let a už je to 10 let a ať dělám co dělám, tak mi nový nerostou. Ale zase zabalama co si dělám tak mi spíš rostou rychleji nez by zhoustly :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, já jsem si dlouhé roky vyráběla masku na vlasy sama doma. Používala jsem: banány, vejce, česnek, med a někdy jsem si od manžela kápla trošku piva. Teď jsem ale narazila na super masku na vlasy, která není zas tak drahá, krásně voní a hlavně má super složení. Dokonce jsem jí teď sehnala s pořádnou slevou, protože jsem našla slevový kupón na tomto skvělém webu.

    OdpovědětVymazat
  8. Růst vlasů mi ještě před pár lety nedělal problémy, ale s přibývajícím věkem bylo vidět, že už to není úplně ono. Hlavně mě překvapilo, jak rychle mi začaly šednout vlasy. Je mi teprve čtyřicet let a ještě nechci mít šedé vlasy, takže pravidelně používám produkty proti šednutí, které to zatím úspěšně oddalují.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥