neděle 26. července 2015

Mimo provoz a moje sexy bublanina

Už je to pár týdnů, co jsem psala poslední článek. Zapříčinilo to nejen hezké počasí, ale především to, že naše domácnost řekněme, lehce zkolabovala.

Začalo to počítačem, který z ničeho nic odmítal normálně fungovat. Měla jsem mu to za zlé, ovšem po nájezdu do IT oddělení se ukázalo, že ho spokojeně obydlovalo už přes 143 počítačových virů. Já i Kuba jsme tak trochu kompjútroví ignoranti a hlášky typu "Je třeba aktualizovat Váš antivirový program" zaručeně nevnímáme, takže se není čemu divit. Nakonec se naštěstí podařilo zachránit veškerá data a pohroma se protentokrát nekonala. Ovšem tímto hlásám dále do světa svou zkušenost a apeluju na to, aby lidé neignorovali potřeby svých elektronických zařízení. Může se to škaredě vymstít!

Elektronická pohroma naší domácnosti ovšem dále pokračovala poněkud hororovějším zážitkem. Když jsme se předminulou neděli vrátili z výletování domů, už v chodbě mě praštil do nosu naprosto odporný odér pálené gumy. Typická vůně předzvěsti pohromy nemalých rozměrů. Taková, při které Vám v hlavě okamžitě naskočí, že jste určitě zapomněli před odjezdem na troubu. Nebo na žehličku. V horším případě na obojí.

Když jsem zjistila, že z mé strany je díky bohu vše ok, ukázalo se, že nejede televize ani mikrovlnka. Na druhou stranu se nám dostalo tepelného nášupu od všech našich radiátorů, asi jako kompenzace k této újmě. To bylo v danou chvíli velmi potěšující vzhledem k předcházejícímu celodennímu vedru. Všechny přímotopové radiátory v naší domácnosti jely naplno a to i přes fakt toho, že jsme je na celé léto obligátně nastavily na pozici tlačítka OFF. Jestli máte zkušenosti s těmito přímotopy, jistě víte, že když se takové topení rozjede,v jeho okruhu by se nemělo nacházet žádné oblečení ani jiné hořlavé materiály. Topení, které se nachází hned u počítače bohužel tomuto opatření neodpovídalo. Nikdy ho nezapínáme a tak je celé obepnuté šňůrami a kabely. Pochopila jsem, odkud jde mimo jiné ten smrad. Nechci příliš rozebírat svou stupňující paniku, která se mě zhostila uprostřed tohoto idylického nedělního podvečeru, ani svůj hysterický útěk do místní hospody ve stylu "Kubo ono to vybuchne" a "Je tady někdo elektrikář", a tak to zkrátím. Od té doby jsme jednoduše stále bez televize, mikrovlnné trouby a zesilovače. 

Jestli Vás zajímá, jaká pohroma to tedy postihla naše elektrické rozvody, tak Vás musím zklamat. Pro nás samé (a znepokojivě i pro několik dalších elektrikářů), je to stále záhadou. Důležité je, že jsem Vás teď obeznámila se situací naší domácnosti a mojí blogovou nečinností. Mám sice ještě svůj pracovní notebook, ale na tom upravuju fotky jen ve stavu nejvyšší nutnosti.

A kdyby mé vysvětlení náhodou nestačilo, tak Vás dnes pro jistotu uplatím ještě něčím sladkým. Poslední dobou peču pořád jen dortíky, avšak o to větší radost mám, když to občas rozbiju něčím jiným. Všude je teď spousta ovoce a nastala sezóna bublanin. Ne, že bych tuhle buchtu neměla ráda, jenomže pro můj mlsný jazyk je, jak se zdá, obyčejná bublanina někdy zkrátka příliš obyčejná. A tak jsem si upekla svou gurmánskou verzi. S drobenkou a karamelizovanými mandlemi. Na ty mě přivedla Karolka. Musím říct, že to byl dost dobrý nápad, jelikož to z obyčko šedé myšky bublaniny rázem dělá sexy buchtu první kategorie. Bublanina je nadýchaná a výsledný kontrast kyselého rybízu s křupavými sladkými mandlemi a drobenkou je prostě mňam. A když nahoru ještě nahážete čerstvé ovoce, přidáte pár jedlých květů a celé to pocukrujete, bude z Vás rázem bohyně kuchyně. Za málo času i peněz wau efekt zaručen.

Tenhle recept doporučuju výhradně pro kyselé druhy ovoce jako je červený a černý rybíz nebo angrešt, aby došlo k onomu žádanému kontrastu sladkého a kyselého. Ale dobře bude ladit asi i se švestkami nebo malinami. Nevím jak vy, ale moje zkušenost s rybízem je taková, že se u nás doma nikdy moc nejedl a tak se snažil všemožně udat. I tady v lese mi ho chataři cpou, protože si s ním neví rady. Takže jestli máte taky zásoby rybízu, doporučuju se ho průběžně zbavovat touto buchtou. Je to moc fajn forma jeho eliminace. Recept na těsto mám už dlouho a dle mých zkušeností je to ten nejlepší. Těsto je kypré a nadýchané.


Rybízová bublanina s karamelizovanými mandlemi a drobenkou

Na těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 dl oleje
- 1 dl mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- rybíz nebo jiné kyselé ovoce

Na posypku:
- polohrubá mouka
- cukr moučka
- máslo
(dává vždycky od oka podle konzistence, takže boužel neporadím kolik čeho)

Na karamelizované mandle:
- spařené a oloupané mandle (asi 4 plné hrsti)
- třtinový cukr (3-4 lžíce)

Na ozdobu:
- čerstvé ovoce 
- pár jedlých květů
- moučkový cukr



Postup:

Bublanina není žádná složitost a zvládne ji každý. Tentokrát si dáte jen o trochu víc práce s opražením mandlí a užmouláním drobenky.

1)Nejdřív si přichystejte drobenku a mandle.
Na droubenku smíchejte cukr s moukou asi v poměru 1:1 a přidejte tolik másla, kolik je třeba, aby byla drobenka pěkne drobivá.
Oloupané mandle opražte nasucho na pánvi, přidejte maličko vody (tak 2 lžíce) a nasypte cukr. Na vysokém žáru nechte zkaramelizovat, jen tak minutu až dvě.

2)Našlehejte žloutky s cukrem, přidejte pomalu olej, mlíko a postupně vmíchejte mouku s pečícím práškem.

3)Vyšlehejte si sníh z bílků a lehce vmíchejte do těsta.

4)Nalijte na plech, nahoďte rybíz ( já měla červená a černý), užmoulanou drobenku, karamelizované mandle a pečte na 175 stupňů dokud buchta nezhnědne (asi 45 minut?).

Pokud plech předem ještě nezapomenete vymazat a vysypat, nebudete muset jednotlivé porce dolovat tak jako já (jsem poblbnutá z těch mufinových košíčků).
I ty jedlé květy jsem přihodila až posléze, takže na fotkách chybí. Vy budete lepší!


4 komentáře:

  1. Ty fotky jsou jak z nějaké kuchařky, naprosto dokonalé!
    www.deelays.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky moc pěkné, bublanina bude taky moc dobrá (ty mandle jsou fajn vychytávka). Ale nedá mi to - ten rybíz dáváš na buchtu fakt k s těmi stopkami? Vypadá to tedy mnohem fotogeničtěji, ale já jídlo raději než pro oko, tak pro pusu ... Takže nefotogenicky "odšťopkovávám".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se stopkami jen na buchtu na závěr, do bublaniny určitě bez stopek. Já taky jídlo raději pro pusu! Ale tohle mi neva, vemu ten trs nahoře za stopku a labužnicky vkládám do úst :) A děkuju!

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥