středa 19. listopadu 2014

Šťastnosti vol.5


1. Prosluněné a hlavně pomalé ráno, snídaně z oblíbené misky která v tom nejlepším případě ladí s barvou nehtů, které se ještě nestihly oprýskat, čerstvě vypraná a nažehlená oblíbená, měkoučká domácí košile a samozřejmě nepostradatelná a všudepřítomná psí packa. I takhle málo mi někdy stačí ke štěstí...



2. Kubík mi konečně přivezl z Prahy novou šňůru na světelné kuličky a tak ty chuděrky nemusejí nadále odpočívat v proutěných košíčkách ale dělají nám opět radost. Nejvyšší čas, protože na podzim a v zimě si jich stejně užiju nejvíc! Do starožitného rámu, který mi Kuba věnoval na jaře k narozeninám jsem stále nestihla nic namalovat (jsem hrozná a naše poslední malování s mamkou nakonec skončilo místo malováním procházkama, neutuchající konzumací jídla a vína a sledováním filmů s výmluvou na to, že umělecká múza holt tentokrát nepřišla a té se prostě poručit nedá, že...). Takže mi rám slouží takhle. (i když teď je zase všechno jinak, světýlka se přesunuly před pár dny na knihovnu. Změna je holt život...)


3. Babachanůš, babachanůš!
Konečně jsem udělala domácí lilkový babachanúš. A MOC jsme si na něm pochutnali. Dělala jsem ho převážně pro Kubu a pak  mu ho skoro celý snědla jak mi to chutnalo. Vytvořit Babachanůš není nic složitého, stačí Vám k tomu lilek, trocha sezamové pasty (tu já nesháněla a raději jsem si doma rozmixovala hrst sezamových semínek) a nějáký ten olivový olej, sůl a česnek. Ovšem domácí pita placky, to je už trochu vyšší dívčí. Z kynutého těsta moc respekt nemívám, ten už mám jen z domácího kvásku, který se mi stále daří spíš náhodným způsobem, ovšem tady jsem respekt měla. Měla jsem však taky báječný recept od pana Cuketky a tak se ukázaly mé obavy jako zbytečné. S ním se placky povedly jedna báseň! Myslím, že si musíte doma Babachanůš s pita plackama taky vytvořit, fakt že jo. Nepřikazuju avšak doporučuju protože tohle jídlo mi silně evokuje čajovnu (kdo by to byl býval čekal) a čajovna mi zase evokuje teplo a útulno a teplo a útulno se zase báječně hodí k  tomuto podzimnímu času!



4. Než skončila houbová sezóna, podařilo se nám najít tu nejmenší houbu. No není roztomilá? Osobně si myslím, že je to ta nejmenší houba na světě a určitě bychom byli bývali zapsáni do Guinessovy knihy rekordů, kdybychom ji dřív nenakrájeli (okej, tady se moc nekrájelo) do smaženice. Jsem už jednou holt takový šetřivý a každý kousek jídla zužitkujem.


5. Ze sekce lesních plodin tady mám i další Šťastnost. Protože když na mě Kuba houkne z podbalkónu a pak mi nahoru hází 3 oříšky, opravdu se v tu chvíli cítím jako opravdová Popelka. A ani mi tolik nevadí, že se ukázaly jako ne-kouzelné a žádné šaty stříbrem vyšívané nebo luk a kamizola se protentorkát nekonaly.


6. Tenhle čajík jsem popíjela a tuhle makronku ukusovala včera večer, když jsem pro Vás začínala chystat tenhle článek. I když uznávám a oceňuji efektní vzhled a instagramově širokou využitelnost těhdle sladkých pusinek, makronkám jsem zatím podlehnout nedokázala. Funguju především na chuť a tou mě makronky příliš neoslovily, ale je možné, je docela dost možné, že jsem zkrátka ještě neokusila TU pravou. 
Ovšem domácí šípkový čaj, to je jiné kafe. Oficiálně prohlašuji, že  jsem se letos na podzim bezhlavě zamilovala do šípků. Miluju náš domácí šípkový sirup, který se mi podařilo vyrobit a od včerejška miluju taky domácí čajík, který jsem si poprvé připravila. Chuť šípků je pro mě stále tak nová, neokoukaná a hrozně mě baví. A těch vitamínů...Áách...Přísahám že příští rok nenechám žádný šípkový keř ladem a kdyby mě měl náhodou Kuba chuť poslat k šípku, nebudu protestovat a hezky pomašíruju:)


A co dělá momentálně šťastné Vás?


17 komentářů:

  1. Šípkový sirup? To zní skvěle. Nebyl by recpetík? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasan. Tvořila jsem podle receptu Mitsuuko: http://www.mitsuuko.cz/2014/10/jak-si-udelat-sipkovy-sirup-vitaminova.html
      Má to krásně popsané a myslím že její recept je ten pravý :o)

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím s šípkovým čajem, je to ten nejlepší pomocník na boj proti nemocem! Letos jsem taktéž dělala marmeládu, kterou používám i jako "cukr" do jiného čajíku a je bezkonkurenční :-) A ta houbička :-) Mohu se zeptat, odkuď jsou balónkové svíčky? Chci si je taktéž pořídit a našla jsem stránku balldesign.cz, neznáš ji náhodou? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu se zeptat jak jsi dělala tu marmeládu? Moje známá ji dělala tak, že KAŽDÝ šípek rozpůlila a vyndala z něj to "chmíří" a až pak vařila. Příjde mi to dost šílené takže mě zajímá jestli to jde i jinak. Tu stránku už jsem viděla ale nemám s ní zkušenost, já mám světýlka odtud: http://www.epesradesshop.cz/cs/svetelne-kulicky/svetelne-retezy
      Děláme se Zuzkou interiéry,tak jsme je při nějáké příležitosti vybártrovaly:) Světýlka od ní můžu určitě doporučit a pokud jsi z Prahy, můžeš skočit i do jejího kameného obchůdku v Holešovicích a tam si vybrat kuličky přesně podle sebe

      Vymazat
    2. Díky za tip, jinak k marmeládě - no právě jsem taktéž myslela, že to tak provedeme, ale nakonec mě babička přesvědčila, že bych u toho strávila mládí a že to tak nikdy nedělala a vždycky byla marmeláda moc dobrá :-) takže jsem šípky očistila (u některých jsem odkrojila tu černou "stopku", ale ne u všech, protože jsem měla asi 2,5 kg), pak rozmixovala a dala vařit spolu s třtinovým cukrem (můžeš ještě přidat kyselinu citronovou)...pak už jen přepasírovat přes hustší sítko (i když ty pecičky jsou docela velký a skoro nic ti neprojde), můžeš 2x (já jsem to udělala jen 1x a ty vlásky tam trošku zůstaly, ale mě to až tak neva) možná bych doporučila přesít přes plátno, což zkusím napříště ;) již mám marmeládku přes 2 měsíce a stále super, neplesnivý a to ji skladuji v chladné komoře...a čaj připravuji povařením usušených šípků a postupným louhováním (po druhé jsou nejsilnější a i třetí várka ještě jde), tedy je nemixuji...

      Vymazat
    3. To je super. Jen nevím jak se pak udělá místo sirupu právě ta marmeláda protože sirup jsem dělala úplně stejně jako Ty tu marmeládu :) Asi jde o to ještě víc to svařit, že? A ten čaj si teda pořád dělám z rozdrcených šípků, chci ho zkusit i z celých ale to se musí asi louhovat dlouho co? tak den? já na to právě vždycky zapomenu a pak chci čaj hned tak je prostě rozdrtím, zaleju, vylouhuju a přecedím...

      Vymazat
  3. Podzim! Miluju podzim. Šípkový sirup sice nemám, ale šípkový čaj patří k mým TOP 10. Příprava je sice malinko zdlouhavá, ale chutná úžasně. A s makronkama jsem na tom stejně. Kromě toho, že jsou fotogenický, na nich nic tak zvláštního neshledávám. Světýlka svítí, tak co víc si přát. A to z toho lilku musím vyzkoušet, protože lilek taky můžu. Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak ho připravuješ? Já jsem pročítala nějáké přípravy a všechno bylo právě na dost dlouho. Chtěla jsem něco rychlejšího ,tak jsem ty nasušené šípky sprostě hodila do mixéru a tu rozdrcenou směs zalila horkou vodou, louhovala tak 15 minut a pak přecedila přes plátýnko...Ale nevím jestli to nebylo příliš barbarské :)

      Vymazat
  4. Já šipkočaj taky poprvé, ale stihla jsem pak všechny keře ještě orvat, takže mixér bude jasná metoda, drcení ručně byla pruda. Ty kuličky potřebují nějakou šňůru z Prahy? :D Já jsem si jí koupila v Kaufu za tři pětky na 20 světýlek, nemám ty designové, ale diy a jsou boží, každý večer musí svítit, bez nich už to nikdy nebude ono. Makronku jsem nikdy neměla, koukala jsem na restaurant day, že tam zrovna byli, sakra. Její chuť si představuji jako polystyrén s chemickou náplní. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, no nepotřebují ale já jsem raději chtěla origoš šňůru páč je nechávám někdy svítit bez dozoru a nechtěla jsem čelit případnému požáru. Ta původní šňůra se nám totiž porouchala...ale uznávám že Tvé řešení řetězu i kuliček je daleko lepší! Jak jsi ty kuličky vyráběla? To jsi motala nitky na nafukovací balónky a ty pak praskla? Jinak si to neumí představit... Já ty makronky měla právě z Restaurant day. Je pravda že tyhle byly ještě celkem dobré oproti jedněm které se mi podařilo ukořistit na ostravském výstavišti pár týdnů zpátky, byl to nějáký veletrh pečení a makronky i cupcaky co tam prodávali to bylo to největší zlo co jsem kdy měla v puse, fakt hrůza!

      Vymazat
    2. Mají nějakou protipožární ochranu jo? My kdyžtak uhoříme, no. :D Jo, nafůůůkneš balónek a motáš jak idiot strašně dlouho, pak ho celý namočíš do vodního skla ( 60,- ), necháš okapat a uschnout, balónek praskneš. Je to děsná piplajda, ale jdou koule malé, střední, obří a ty koupené nejsou asi tak šišaté. Určitě doporučuji, pak úplná radost ze svých křivých kuliček. :)

      Vymazat
  5. Páni, hned jsem o něco šťastnější :o). Miluju taková ta líná rána, kdy člověk nemusí nikam spěchat a může si užít ten ranní klid před denním shonem... A šípkový čaj je luxusní, přišla jsem mu na chuť loni a pořád se mě drží. Světýlka obdivuju, už po nich delší dobu pošilhávám, ale zatím mě odrazuje cena u jedněch co jsem si vybrala (To jako myslí vážně? Za ty prachy bych měla nový boty :D). Jo a ještě mě napadá - na co bys potřebovala šaty stříbrem vyšívané - vždyť toho svého prince už máš ;o). Tak si oříšky někam ulož, třeba se jednou budou někomu jinému hodit ;o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Deni, to ráno bylo zrovna nedělní...ty jsou úplně nejlepší. Světýlka jsou celkem drahé na to že je to jen omotaná nit to je fakt, na druhou stranu, někdo si s tím tu práci dát musel... Ale můžeš to udělat jako Divné ticho (komentář nad Tebou) a zkusit je vyrobit. Musí to být celkem sranda! Nemít je, možná se taky hecnu. Jo a ty šaty by se momentálně celkem hodili, vypadá to že od nového roku budem s Kubou chodit do tanečních!

      Vymazat
  6. Tyhle články u vás fakt miluju, dokážou mě rozradostnit a inspirovat, naladit - krásná dávka štěstíčka. Ta první fotka je úchvatná řeklas tou fotkou všecko!!! Já miluju prázdné rámy, Tvůj krásně svítí a myslím, že jste s maminkou ten čas pro malování využily skvěle i tak - já mám na prázdném rámu jen položený jeden obraz temperou :-).....A ten babachanúš si musím vyrobit, další variace na lilek? to můžu, ingredience výborné a tuším, že teď maj někde tu sezamovou pastu nově - bože ta paměť, v dm? tahini jsme kdysi kupovaly hojně, musím to oprášit je to dobrota a zdravá....A vůbec celý ten článek je prostě rozkošný i čajíček, makronka (jsou v plánu)......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Em, jsem moc ráda za každý Tvůj koment protože jsou zkrátka k sežrání :) Tahini v DM? Díky za tip! Asi se po ní mrknu protože to mletí sezamových semínek se dost špatně odhaduje vzhledem k množství. A s tím malování, já jen doufám že se k němu jednoou konečně dostanem :D

      Vymazat
  7. Ten babachanůš si musím taky udělat, když ho tak chválíš, nová jídla totiž miluju!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teress, zrovna dneska jsem ho měla na oběd a opět si říkala jaká je to hrozná dobrota! A zdravá! A doporučuju k tomu ty domácí pita placky, bez nich je to fakt poloviční.

      Vymazat

Děkuju za každý Váš komentář ♥